ALPTREES – Priročnik – Gospodarjenje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v gozdovih

20. julija 2022
"
Partnerji projekta ALPTREES smo pripravili Priročnik »Gospodarjenje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v gozdovih alpskega prostora«.
"

Tujerodna drevesa poraščajo približno 4 % evropskih gozdov. Razširjenost različnih (invazivnih) tujerodnih drevesnih vrst (TDV) v evropskem prostoru je realnost in alpsko območje ni izjema. Večino tujerodnih dreves so v alpski prostor vnesli namenoma. V gozdnih in mestnih območjih so jih sadili in pospeševali zaradi različnih pozitivnih lastnosti.

V okviru projekta ALPTREES smo uspeli identificirati več kot 530 TDV, ki uspevajo v gozdovih in urbanih območjih alpskega prostora. Podnebne razmere so se spremenile od prvih poskusov vnosa TDV v naše gozdove in urbana območja. Poleg tega se podnebne razmere v alpskem prostoru spreminjajo hitreje kot v drugih regijah, tako da so ekosistemi tega prostora še bolj ranljivi. Ne glede na to, ali TDV vidimo kot grožnjo ali potencial, je treba z njimi gospodariti; predvsem tistimi, ki so že naturalizirane in uspevajo na našem območju.

 

Do Priročnika lahko dostopate na spodnji e-povezavi:

https://www.alpine-space.org/projects/alptrees/handbook/alptrees_mhb_2_slo.pdf

Več o rezultatih projekta ALPTREES si lahko ogledate na spletni strani:

https://www.alpine-space.org/projects/alptrees/en/home

 

ALPTREES projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg V-B Območje Alp iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.