ALPTREES – Priročnik – Gospodarjenje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v urbanem prostoru

22. julija 2022
"
Partnerji projekta ALPTREES smo pripravili Priročnik »Gospodarjenje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v urbanem prostoru alpskega prostora«.
"

Leta 2021 je Mednarodni panel za podnebne spremembe (IPCC) objavil poročilo, v katerem so znanstveniki med drugim navedli, da bo povprečna svetovna temperatura zraka okoli leta 2030 za 1,5°C višja kot v predindustrijskih časih. V skladu s tem trenutno najbolj optimističen scenarij napoveduje segrevanje za slabi 2 °C do konca stoletja, kar je najresnejše opozorilo svetu doslej. Urbanizirana območja delujejo kot toplotni otoki, ki imajo višje temperature kot njihova okolica. Zaradi tega so drevesa in (pri) mestni gozdovi bistveni v poseljenih območjih: zagotavljajo številne ekosistemske storitve, ki nam lajšajo življenje in ga naredijo prijetnejšega.

V okviru projekta ALPTREES smo odkrili več kot 520 tujerodnih drevesnih vrst, ki rastejo v alpskem prostoru. Večino jih najdemo predvsem v urbanih območjih. To se v prihodnosti verjetno ne bo spremenilo, zato je nujno, da predvidimo, katere drevesne vrste so (še) primerne za trajnostno in odgovorno rabo ter gospodarjenje v urbanih območjih. Tujerodne drevesne vrste so lahko del rešitve za prilagajanje spreminjajočim se podnebnim razmeram in namen tega priročnika je ponuditi informacije in pomoč za ustrezno izbiro drevesnih vrst.

Do Priročnika lahko dostopate na spodnji e-povezavi:
https://www.alpine-space.org/projects/alptrees/handbook/alptrees_mhb_3_slo.pdf
Več o rezultatih projekta ALPTREES si lahko ogledate na spletni strani:
https://www.alpine-space.org/projects/alptrees/en/home

ALPTREES projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg V-B Območje Alp iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.