Avto naj bo doma, kolikor se da.

31. julija 2023
"
Novo šolsko leto naj bo čas za nove dobre navade - izberimo trajnostni način dnevne mobilnosti. Za nagrado pa poleg boljšega zdravja, nižjih stroškov in bolj čistega okolja morda zadenemo tudi praktične nagrade :).
"

Občina Škofja Loka je v Strategiji razvoja občine za prvo prednostno os postavila “Trajnostno mobilno in prometno dostopno Loko”. V ospredje postavlja pešce in kolesarje ter večjo uporabo javnih prevoznih sredstev.

Eden od projektov, skozi katerega uresničuje zastavljene cilje je tudi projekt Trata 2.1 (industrijska cona za 21. Stoletje). Skupaj s partnerji projekta izboljšuje pogoje za prihod zaposlenih v industrijsko cono Trata na trajnostni način.

Maja letos smo v sklopu projekta spodbujali kolesarjenje na delo. V akciji je sodelovalo več kot 100 zaposlenih, ki so na delovno mesto prikolesarili skupaj več kot 600 krat v enem mesecu.

 

 Od 28. avgusta do 1. oktobra bomo partnerji projekta  Trata 2.1 spodbujali svoje sodelavke in sodelavce, da pustijo avto doma in na delo pridejo na trajnostni način. Kako je to? Peš, s kolesom, skirojem, rolerji, avtobusom, vlakom ali v sopotništvu. Ni važna razdalja, važno je, da poskusimo nekaj novega, se spravimo iz zone udobja in ugotovimo, da so drugi načini potovanja prav fajn :).

Če na delo že prihajaš na trajnostni način, pa seveda toliko bolje, saj ti bo tvoja dobra navada prinesla sodelovanje v žrebanju za praktične nagrade. Obenem pa boš s svojim vzgledom motiviral/-a še kako sodelavko ali sodelavca, da se ti pridruži pri skrbi za zdravje, boljše počutje in debelejšo denarnico.Partnerji projekta Trata 2.1 se s tem pridružujemo nacionalni pobudi spodbujanja kolesarjenja na delo Polni zagona, ki jo bodo jeseni ponovno zagnali Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, IPoP – Inštitut za politike prostora (tudi partner projekta), Urbanistični inštitut Republike Slovenije in digitalna agencija D’Agency. Hkrati pa spodbujamo (in nagrajujemo) tudi ostale načine trajnostne mobilnosti.

Akcijo v sklopu projekta Trata 2.1 bomo izvedli v podjetjih Knauf Insulation d.o.o.LTH Castings d.o.o. in SIBO G. d.o.o., partnerjih projekta Trata 2.1, na Občini Škofja Loka in v stavbi Upravne enote Škofja Loka, kjer imajo sedež še Razvojna agencija Sora (partner projekta Trata 2.1), občinska inšpekcija in občinsko redarstvo, saj želimo pozitivne spremembe na področju trajnostne mobilnosti izvajati z vzgledom. Vsi zaposleni, ki bodo na delo v času kampanje prišli na trajnostni način, bodo/bomo sodelovali pri žrebu nagrad projekta.

Če bi želeli podobno akcijo izvesti tudi v vašem podjetju, šoli, javni ustanovi ali zavodu, nam pišite na Razvojno agencijo Sora, ki vodi komunikacijo za projekt Trata 2.1, na katarina@ra-sora.si.  Pošljemo vam lahko  koncept kampanje, grafike materialov za promocijo in z vami delimo izkušnje iz preteklih kampanj.

 

"
Avto naj bo doma.
"


Postani del »kluba trajnostne moblilnosti Trata 2.1« na aplikaciji Strava

Aplikacijo Strava veliko ljudi uporablja za sledenje svojim športnim podvigom. Ker je tudi dnevni prihod na delo s kolesom ali peš, s skirojem ali rolerji hvale vreden uspeh, smo partnerji projekta naredili »klub Trata 2.1«, kamor vabimo vse zaposlene v Industrijski coni Trata, da tudi na ta način vidimo, koliko nas na delo prihaja na trajnostni način.

Zaradi varnosti osebnih podatkov priporočamo vsem, da v aplikaciji pod nastavitvami (Settings) – kontrola privatnosti (Privacy Controls) – vidnost zemljevida (Map Visibility) skrijemo začetek in konec poti ne glede na to, kje se zgodijo (Hide the start and end point no matter where they happen).

Da pa bo jasno, katere od poti so naše dnevne poti na delo (in da se razlikujejo od naših športnih podvigov) pa v aplikacijo dodamo še  vtičnik “Commute Marker , ki bo posebej označeval našo aktivno pot na delo in nazaj.

"
Že v naprej se veselimo čim večjega odziva na kampanjo in spreminjanju naših potovalnih navad za bolj trajnostne oblike mobilnosti.
"

S projektom Trata, industrijska cona za 21. stoletje (Trata 2.1) spodbujamo zaposlene v industrijski coni Trata k spremembi potovalnih navad, povečujemo število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevamo k ublažitvi podnebnih sprememb.

Če želite izvedeti več o spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne oblike mobilnosti, vas vabimo, da nam sledite na spletni strani in Instagram profilu projekta @trata2.1, vabljeni pa tudi, da se prijavite na novice o projektu.

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.eeagrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORAIPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA SlovenijaCIPRA InternationalKnauf Insulation d.o.o.LTH Castings d.o.o.SIBO G. d.o.o.

 

 

Zapisala: Katarina Sladoljev

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.