Darilo gozda vašemu domu – že imate okrasno drevo?

19. decembra 2022
"
Jelovica predstavlja simbol bogatih gozdov, ki je ime dobila po jelki, nekoč eni najbolj razširjenih drevesnih vrst na tem območju.
"

Okrasna drevesca so po Zakonu o gozdovih posekana gozdna drevesca, namenjena za okras ali praznovanje, pridobivanje z gozdnih površin pa usmerja ZGS na naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih.

Ste vedeli, da imajo okrasna drevesca, pridelana v Sloveniji:

Lastniki gozdov pridobijo nalepke na ZGS skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc izvaja gozdarska inšpekcija.

NASVET:

Da bomo čimdlje uživali v zelenem in dišečem okrasju domačih drevesc, jih postavimo v stojala, ki jih napolnimo z vodo. Ko bodo odslužila svojemu namenu, jih razrežemo in odložimo v zabojnike za organske odpadke ali pa jih skurimo v pečeh. Idealno ekološko rešitev predstavlja v Sloveniji pridelano drevesce z neokrnjeno koreninsko grudo, posajeno v lonec, ki ga po uporabi posadimo v primerno okolje.

 Letos je na plombe dodan napis »Darilo gozda vašemu domu«, ki kupce ozavešča, da je uporaba navadne smrečice iz lokalnega gozda v skladu z usmeritvami ZGS naravi najbolj prijazna oblika božično-novoletne okrasitve.

ZANIMIVO:

Večinoma se okrasne smrečice pridobivajo na zaraščajočih se kmetijskih površinah, s površin pod daljnovodi in na cestnih brežinah ter z namenskih nasadov na kmetijskih površinah. V zadnjih letih so se zaradi naravnih ujm in lubadarja v Sloveniji površine gozdov, ki so v fazi pomlajevanja zelo povečale. Gozdarji bodo v naslednjih letih usmerjali razvoj mladih gozdov k naravnejši drevesni sestavi, kar zagotavlja razvoj stabilnejšega, pred poškodbami po naravnih ujmah in škodljivcih bolj odpornega gozda, tako da lahko okrasne smrečice pridobimo tudi ob ukrepih redčenja pregostega mladega gozda na pomlajenih površinah.

 

Vir: Zavod za gozdove Slovenije

Foto: Arhiv ZGS

Partnerji projekta: EEA and Norway Grants Slovenia, Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove SlovenijeCIPRA, CIPRA Slovenija, Razvojna agencija Sora, Občina Železniki.

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.143.298,04 EUR.

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.