Dobre prakse krožne ekonomije iz Avstrije

"
Kako v Weizu spodbujajo investicije, uporaba odpadnih voda za toplotne črpalke in trajnostna logistika.
"

Prejšnji teden smo se predstavniki Razvojne agencije Sora sestali s partnerji projekta ECOLE iz še štirih držav alpskega prostora – Italije, Avstrije, Nemčije in Francije, v mestu Weiz, v Avstriji. Projekt ECOLE želi industrijskim parkom, ki trpijo zaradi podobe onesnaževalcev in naraščajočih stroškov energije pomagati pri prehodu na krožno in z viri gospodarno industrijo v Alpskem prostoru.

Na dvodnevnem obisku smo se seznanili s kar nekaj dobrimi praksami.

Direktor Razvojne agencije Sora z županom občine Weiz v Avstriji.

"
Projekt ECOLE pospešuje prehod industrijskih parkov na krožno in z viri gospodarno industrijo v alpskem prostoru.
"

Sodelovanje med občinami in delitev davka

Občina Weiz v deželi Avstrijski Štajerski je 30km oddaljena od Gradca. Z 12,000 prebivalci in dobro razvito industrijo zelo spominja na Škofjo Loko.

Za povečanje privlačnosti občine za investicije se je občina Weiz združila s sosednjo občino, St. Ruprecht. Skupaj nagovarjata podjetja za investicije na območju. Ko se podjetje odloči za izgradnjo objekta v eni od dveh občin, ta od podjetja v naslednjih letih dobi 70% davka, druga občina pa 30%.  Na ta način skrbijo za razvoj celotne regije, saj tudi zaposleni ne živijo samo v eni občini.

Pri prihodu novega podjetja v občino poskrbijo za sodelovanje in lokalna partnerstva, da se podjetje čimbolj in čim hitreje integrira v lokalno okolje.

Nova podjetja strateško gradijo blizu obstoječih prometnih povezav in predvsem povezav z javnim potniškim prometom. Od investitorja zahtevajo, da streho prekrije z fotovoltaičnimi celicami in zeleno streho ter da podjetje povežejo na okrožno daljinsko ogrevanje, ki ga občina 100% pridobiva iz biomase – 50 % investicije za priključitev krije občina, 50% pa investitor.

Zanimivost v občini Weiz je tudi, da tako komunalna – odvoz smeti, vzdrževanje vrtov in okolice, oskrba z vodo, zimska služba, popravila, dela na cestah, odvoz kosovnih odpadkov, kot druga dela – gozdarska dela, vzdrževanje pokopališč, montažna in demontažna dela na prireditvah, urejanje parkirišč in podobno, opravljajo občinski zaposleni. Občina zaposluje nekaj več kot 90 zaposlenih ki skrbijo za to, da ohranjajo mesto v dobri kondiciji.Komunalne vode in njihov energijski potencial

Komunalni center v Weizu je v lasti občine. Tu se zbirata tako kanalizacija kot deževnica, ki ju čistijo najprej z mehanskim postopkom, da odstranijo blato, nato pa še z biološkim postopkom, da do konca očistijo vodo. Blato gre naprej v zbirnike za predelavo v bio gorivo, vodo pa uporabijo tri podjetja v neposredni bližini za ogrevanje s toplotno črpalko. Podjetja so bila namensko zgrajena poleg komunalnega centra z namenom uporabe odpadne vode za ogrevanje in hlajenje, predvsem podatkovnih serverjev.

 

»Lahko počakamo na zakone o trajnostnosti ali pa tovarno že v začetku postavimo na trajnostne temelje.«

Podjetje CRAISS je nemško logistično podjetje, ki se ukvarja z upravljanjem transporta in drugo logistiko. Poleg Nemčije imajo podružnice tudi na Poljskem, Madžarskem, Češkem, v Romuniji, Makedoniji in Avstriji.

Podjetje se je odločilo, da bo z novo tovarno v Weizu ne samo sledilo okoljevarstveni zakonodaji ampak naredilo korak dlje in zgradilo najbolj trajnostno podjetje v svojem portfeliju.

Avstrijska podružnica sodeluje izključno s podjetjem Siemens. V modernih halah zberejo sestavne dele za Siemensove naprave iz večinoma držav zahodnega Balkana, nekaj jih prebarvajo, združijo po sklopih in pošljejo naprej v Siemensove tovarne v Nemčiji.Večina delov pride v Craissovo podjetje zavitih v plastiko in podjetje aktivno išče rešitve, kako bi se izognili temu odvečnemu delu odpadka. Kartonske škatle, v katerih pride del proizvodov, Craiss, kolikor je mogoče, ponovno uporabi. Zalepijo jih s posebnim papirnim lepilnim trakom, s katerim Craiss »opozarja / ozavešča«, da je škatla ponovno uporabljena. Nekaj proizvodov pride zapakiranih v leseni embalaži oziroma na paletah – podjetje ima poseben zbirni prostor za leseno odpadno embalažo, ki jo zaposleni lahko odnesejo domov za ogrevanje in druge namene.

 

 

Posebna iniciativa je združenje zaposlenih v nek think tank, znotraj katerega nekaj ur na teden razvijajo ideje na področju okoljevarstva in podjetniške kulture, ter jih nato tudi implementirajo. V združenju je okoli 60 zaposlenih, ki se menjavajo na vsake 2 leti.

Trajnostnost pa želijo razširiti tudi izven meja samega podjetja. Pospešeno modernizirajo vozni park in uporabljajo tovornjake na elektriko. Ti so trenutno okoli trikrat dražji kot tovornjaki na gorivo, vendar v podjetju zatrjujejo, da je potrebno s spremembami začeti pri sebi in to tudi živijo.Partnerji konzorcija ECOLE smo na srečanju delali na razvoju strategije za sodelovanje med partnerji za čim boljše zastavljene pilotne projekte, ki se jih partnerji lotevamo v sklopu projekta ECOLE.

Več o projektu si lahko preberete na spletni strani projekta

https://www.alpine-space.eu/project/ecole/

in projektu sledite na družbenem omrežju LinkedIn:

https://www.linkedin.com/company/projectecole/

Projekt ECOLE je sofinanciran s strani EU v okviru programa Interreg Območje Alp v višini 1.943.400,00 eur (75% celotne vrednosti projekta 2.591.200,00 eur).

"
Projekt ECOLE pospešuje prehod industrijskih parkov na krožno in z viri gospodarno industrijo v alpskem prostoru.
"

Projektni partnerji:

 

 

AVTOR: Katarina Sladoljev

FOTO: Katarina Sladoljev

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.