Kreativne ideje za trajnostni turizem

26. marca 2021
"
V okviru projekta CCI4TOURISM smo na javnem pozivu za kreativne ideje za trajnostni turizem prejeli 9 idej, ki bodo sodelovale v razvojnem programu.
"

Projekt CCI4TOURISM (Kulturne in kreativne industrije za trajnostni kulturni turizem, program Interreg ADRION) je usmerjen k vzpostavitvi kulturnih in kreativnih industrij (KKI) kot osrednjega akterja pri krepitvi trajnostnega kulturnega turizma ter oblikovanja z njim povezanih politik za izboljšanje turistične ponudbe v jadransko-jonski regiji, kjer je kulturna dediščina neizkoriščen turistični potencial.

Gre za mednarodno partnerstvo med Italijo, Grčijo, Hrvaško, Srbijo, Bosno in Hercegovino in Slovenijo. Del tega partnerstva je tudi Razvojna agencija Sora. V okviru projekta želimo biti čim bolj konkretni in sektor KKI tudi na našem območju krepiti, saj s svojimi inovacijami in pristopi prinaša pomembne družbene, ekonomske in trajnostne učinke.

Na javnem pozivu smo izbrali ekipo zunanjih strokovnjakov mentorjev, ki bo skozi skupinske delavnice in individualna svetovanja podpirala razvoj prispelih idej za trajnostni turizem. Člani te ekipe so Dejan Križaj (izredni profesor na Fakulteti za turistične študije – Turistica, soustanovitelj zveze AIRTH.global in sTOUdia Turistica. Je dolgoletni vodja strokovne komisije nacionalnih inovacijskih pozivov Snovalec in Sejalec, predvsem pa izjemno dobro pozna teren in v svoje delo aktivno vključuje nadarjene in angažirane študente); Miha Bratec (je del kolektiva Katedre za turistični management na Turistici in je strokovnjak na področju sprejemanja novih tehnologij v turizem. Ima bogate izkušnje na mednarodnem polju korporativnega in raziskovalnega dela. S povezovanjem prakse in znanosti je strokovnjak na področju digitalizacije, spletne distribucije in tržnega pozicioniranja); Andreja Repič Agrež (je strokovnjakinja za marketing iz katerega je diplomirala, magistrirala pa iz filozofije. Vrsto let je delala v spletnem igralništvu in se tudi s teoretičnega vidika ukvarja s teorijo iger. Z mednarodnimi izkušnjami na svetovnih tržiščih v svojem delo prepleta teorijo (filozofije in psihologije) in prakso (konkretne marketinške aktivnosti).

Na javnem pozivu za kreativne ideje za trajnostni turizem pa smo prejeli 9 idej in vseh 9 sodeluje v razvojnem programu. Izjemno zadovoljni smo z vsebinami, ki so prispele, za vse je značilno, da se na različne načine in na odgovoren način ukvarjajo z interpretacijo kulturne in naravne dediščine. Ekipe in posamezniki, ki so se odzvali snov za svoje ideje črpajo v tradicionalnih (rokodelskih) znanjih, pripovedništvu, umetnosti, svetovni UNESCO dediščini, prepletu naravne in kulturne dediščine, znanju s področja hortikulture … in vse te vsebine umeščajo v sodobni način življenja.

Ideje na kratko:

Foto-impresionistična doživetja bodo izpostavila delo impresionista fotografa Augusta Bertholda (Hotel Zamorc in Jana Jocif)

Pot loških legend z animiranjem loških pripovedk (Toni Mlakar)

Pravličarija – razvoj vsebin pripovedovalskega festivala (Petra Čičić in KD Grable)

Slovenia photo tours – vodeni fotografski izleti po najbolj fotogeničnih točkah Julijskih Alp (Katja Jemec)

Spominki Škofjeloškega pasijona 2022 (Jakob Vrhovec, Škofjeloški pasijon)

Združevanje ohranjanja rokodelske tradicije z aktivnim uživanjem v neokrnjeni naravi (Katja Zrimšek, NiceRanch)

Razvoj blagovne znamke Kržišnik (ekipa Zavoda Vrt in galerija Kržišnik)

Arhitekturna konceptualna zasnova magistrske naloge Center DUO Škofja Loka (Ana Florjanovič, absolventka arhitekture)

Začaran gozd – razvoj interaktivne poti na prostem (KUD Kamot)

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.