Ozadje avgustovskih poplav

04. septembra 2023

Med 3. in 6. avgustom so Slovenijo zajele obilne padavine z nevihtami, močnimi nalivi in plohami. V noči s 3. na 4. avgusta so padavine izjemnih intenzitet zajela porečja na širšem območju Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank s Koroško in Savinjsko dolino, Škofjeloškega, Cerkljanskega in Polhograjskega hribovja. Predhodno namočena porečja (posledica julijskih padavin s številnimi neurji), so v 6 do 12 urah prejela med 150 in 200 mm dežja, ki je povzročil silovit porast številnih hudournikov, manjših vodotokov in rek. Tridnevni seštevek padavin po celotni Sloveniji je znašal kar do 300 mm dežja.

Na območju občine Škofja Loka so bile poškodovane številne ceste, vodovodne in električne napeljave. Zalitih oz. poškodovanih je bilo okoli 350 objektov, sprožilo se je več kot 200 zemeljskih plazov. Poškodovanih je bilo 21 mostov, od tega jih je 13 popolnoma uničenih. V času dogodka je bilo evakuiranih 22 oseb.

Vremensko situacijo na začetku avgusta 2023 strokovnjaki opisujejo kot nenavadno. Pojavilo so je daljše deževje jesensko-zimskega, ki ga je dodatno okrepila visoka temperatura Sredozemskega morja. To je bilo na začetku avgusta 2023 toplejše od dolgoletnega povprečja. Dogodek je spominjal na pretekle izjemne dogodke, ki so Slovenijo prizadeli v preteklih letih (1990, 2005, 2007, 2010, 2012, 2014), vendar jih je tokratni dogodek presegel po obsegu, marsikje pa tudi po silovitosti. Več o dogodku si lahko preberete v Poročilu o poplavah, ki ga je izdala Agencija Republike Slovenije za okolje.

Janez Polajnar, hidrolog iz Agencije Republike Slovenije za okolje opozarja, da so poplave iz začetka avgusta precej spremenile pokrajino. Spremenile so rečne struge in njihova zaledja, zaradi česar je težko napovedati, kako oz. na kakšen način bo voda v prihodnje na teh delih odtekala. V primeru, da struge niso več vzpostavljene in so ob enem prisotna plazovišča, veliki nanos naplavin in plavja, lahko pride do t.i. sestavljenih dogodkov. To pomeni, da padavine povzročijo drsenje zemljine in odnašanje plavin v rečne struge, kar privede do nepredvidljivih poplav ob takšnih vodotokih.

Sestavljene dogodke in njihove posledice raziskujemo v sklopu projekta X-RISK-CC, katerega glavni cilj je podpreti poveljnike civilnih zaščit, strokovnjake s področja upravljanja izrednih vremenskih dogodkov, politične odločevalce in druge deležnike na območju, z izboljšanjem protokolov in mehanizmov za prilagajanje podnebnim spremembam ter obvladovanjem tveganj v primeru naravnih nesreč.

Več o projektu si lahko preberete na spletnih straneh:

RAS: https://www.ra-sora.si/projekt/x-risk-cc-prilagajanje-ekstremnim-vremenskim-dogodkom-in-z-njimi-povezanimi-kaskadnimi-ucinki/

ARSO: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/x-risk-cc/

Več o projektu: https://www.alpine-space.eu/project/x-risk-cc/

Facebook: Intrreg Alpine Space, Twitter: EUAlpineSpace, LinkedIn: EUAlpineSpace

ARSO vode , ARSO vreme, Razvojna agencija Sora,  EUskladi, Občina Škofja Loka, Občina Žiri, Občina Železniki, Občina Gorenja vas – Poljane, TUMEURAC research

 

Projekt X-RISK-CC je sofinanciran s strani EU v okviru programa Interreg Območje Alp.

 

Viri fotografij: Mitja Legat (osebni arhiv), Civilna zaščita občine Škofja Loka, Arhiv Občine Škofja Loka, Arhiv Občina Gorenja vas – Poljane

Viri:

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.