Zanimivi dogodki za kolesarje v okviru projekta »Kolesarska veriga na podeželju«

14. septembra 2022
"
Zanimivi dogodki za kolesarje v okviru projekta »Kolesarska veriga na podeželju«
"

V torek, 6. 9. 2022 je bil v Škofji Loki celoten dan namenjen kolesarjem in povezanimi dejavnostmi z njimi. V okviru projekta »Kolesarska veriga na podeželju« je najprej Las loškega pogorja organiziral dogodek »Kolesarjem prijazni ponudnik«, v drugem delu pa smo LAS loškega pogorja, LAS Gorenjska košarica in LAS Srce Slovenije organizirali dogodek, na katerem smo predstavili dobre prakse sistemov izposoje koles, prednosti in posebnosti e-koles, z njimi povezave zaposlitvene priložnosti ter sodobno opremo in pripomočke na električni pogon za gibalno ovirane osebe.

V prvem delu je Andrej Zalokar z društva Rekreatur, predstavil koncept »Kolesarjem prijazni ponudnik«, ki spodbuja ponudnike nastanitev, gostišč in tudi ostale, da svojo ponudbo dopolnijo in s tem dodatno privabijo kolesarje. Predstavil je koncepte sosednjih držav, na koncu pa je sledila zanimiva debata med ponudniki namestitev, da si želijo predvsem medsebojnega sodelovanja, da je bilo v preteklosti že veliko narejenega, da moramo samo še bolj združiti moči na celotnem območju in se čim bolj enotno predstavljati na trgu in s tem privabiti čim več kolesarskih turistov.

V drugem delu je Andrej Zalokar predstavil sisteme izposoje koles v lokalnem, regionalnem in državnem okolju s poudarkom na sistemu Gorenjska.bike. Govorili smo tudi o izzivih, s katerimi se soočajo občine pri povezovanju v medobčinske oz. regionalne sisteme, saj je eden od rezultatov projekta prav integracija vseh sistemov na enotno platformo z enotno uporabniško izkušnjo.

Gorenjsko kolesarsko omrežje pa se lahko pohvali, da ravno v tem obdobju pridobiva enotno označitev, kar bo še dodatno pripomoglo k boljši izkušnji kolesarjenja na območju celotne Gorenjske.

Uporabne nasvete glede vzdrževanja, hranjenja in servisiranja e-koles je predstavil Matjaž Bogataj s podjetja Proloco Trade d.o.o. Nato pa nas je s svojo pogumno podjetniško potjo inspiriral podjetnik Luka Omahen, lastnik kolesarskega servisa »A si kolesar? Si!«, ki se je odločil, da bo svoje delo nadaljeval v trajnostni luči in se bo posvetil kolesom. Tudi sam je prikolesaril na dogodek iz Ljubljane in nam bil s tem še dodaten zgled.

Ob zaključku teoretičnega dela, nam je razvoj opreme in pripomočkov na električni pogon, možnosti kratkoročnega ali dolgoročnega najema za gibalno ovirane predstavil Matej Žagar, iz podjetja Soča Oprema d.o.o.

Na Kapucinskem trgu nasproti avtobusne postaje se je nato odvijala praktična predstavitev sistema izposoje koles eKOLOka. Obiskovalci so lahko primerjali vožnjo z navadnimi in e-kolesi na kolesarskem poligonu, imeli pa so tudi edinstveno priložnost za preizkus električnega gorskega kolesa, električnega cargo kolesa, električnega vozička in električnega skuterja. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi demonstracijo prevoza osebe skupaj z invalidskim vozičkom po stopnišču s pomočjo stopniščnega vzpenjalnika.

 

Projekt Kolesarska veriga na podeželju sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.