Zanimivost z Jelovice

20. oktobra 2022
"
Zanimivost z Jelovice: Prebivalci Sorice so vsako leto romali v Innichen s priprošnjo po zaščiti gozdov proti podlubnikom, ki so ga imenovali "Kefergeld".
"

Podlubniki na Jelovici povzročajo škodo predvsem na smreki. Zanjo je značilno, da ji začne propadati krošnja, ki spremeni barvo, na lubju je mogoče videti drobne luknjice, drevo pa se začne smoliti. Sčasoma začnejo odpadati iglice, v zadnji fazi pa se začne luščiti skorja. Drevo propade.

Podlubniki so največji škodljivci v naših gozdovih. V obdobju od leta 2003 do 2009 je bilo zaradi podlubnikov posekanih 3,5 milijona drevja. Med podlubniki največ škode povzročajo lubadarji, ki lahko povzročijo propad celih sestojev.

Podlubniki so majhni hrošči valjaste oblike, veliki le do 5 mm, a hkrati največji škodljivci v naših gozdovih. V lubje dreves izvrtajo majhno luknjico in nato pod lubjem izdolbejo rove, ki jih delajo tako odrasli osebki kot tudi ličinke. Posamezno vrsto ločimo po značilnih vzorcih rovov. Podlubnike delimo na lubadarje, ličarje in lesarje.

Lubadarji največjo škodo povzročajo na smrekah. Napadene smreke na lahko v celoti propadejo, kar ima za posledico obsežne sanitarne sečnje, ki lahko v primeru monokulturnega gozda privedejo v golosečnjo. Za ohranjanje gozdov na Jelovici je zato še posebej pomembno, da v gozdu ne prevladuje samo ena vrsta, ampak je za zdrav sestoj še kako pomembna raznolika sestava gozda.

Lastnike gozdov pozivamo naj redno pregledujejo svoje gozdove. V primeru znakov napada podlubnikov naj nemudoma obvestijo pristojnega revirnega gozdarja in naj poiščejo izvajalca za posek in spravilo napadenih dreves. Hvala, ker skrbite za gozd. <3

Z obnovo poškodovanih gozdov na Jelovici vračamo tradicionalne drevesne vrste, kot so bukev, jelka in gorski javor. S tem gozdovom omogočamo boljšo odpornost na naravne ujme in posledično zmanjšujemo možnosti nekontrolirane širitve lubadarja.

Foto: Arhiv RAS

 

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.143.298,04 EUR.

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.