Zimski dan kolesarjenja 2024

31. januarja 2024

Spodbujamo trajnostno mobilnost in kolesarimo tudi pozimi.

V petek 9. 2. 2024 se na delo / po opravkih odpravite s kolesom in svoje zimske kolesarske utrinke na socialnih omrežjih označite s ključnikom #kolo365, #trata21, #zimskidankolesarjenja ter na IG označite projekt @trata2.1. Če nam pošljete fotografijo, kako tisti dan kolesarite, na katarina@ra-sora.si, lahko dobite praktično nagrado.

"
»Ni zime za eskime in za kolesarje tudi ne.«
"

Drugi petek v februarju – letos je to 9. 2. 2023 – je v kolesarskih krogih posebej posvečen zimskemu kolesarjenju na delo. Vabimo vas, da se na ta dan na delo (pa tudi v šolo, na fakulteto, po vsakodnevnih opravkih ali pa na obisk k prijateljem) odpravite s kolesom in svoje zimske kolesarske utrinke na socialnih omrežjih označite s ključnikom #kolo365, #trata21, #zimskidankolesarjenja ter na IG označite projekt @trata2.1.

Vemo, da bo na ta dan v veliko podjetjih kolektivni dopust, zaradi državnega kulturnega praznika dan prej, a kolo lahko uporabimo za vse ostale opravke tisti dan, ki vključujejo transport.

Kako je nastal zimski dan kolesarjenja?

Mednarodni dan zimskega kolesarjenja na delo ima korenine v letu 1956, ko je zveza ameriških kolesarjev (League of American Bicyclists) organizirala prvi dan kolesarjenja na delo. Tako kot se po navadi zgodi z dobrimi idejami, se je tudi ta razvijala na različne načine. V državah, kjer so zime vse prej kot mile (Kanada, Finska), se je leta 2013 rodila ideja o Zimski kolesarski zvezi (»Winter Cycling Federation«), ki je začela spodbujati ljudi, da se na delo odpravijo s kolesom tudi v hladnejših delih leta.

Partnerji projekta Trata, industrijska cona za 21. stoletje, bomo letos sodelovali pri tej zimski akciji.

Podjetja Knauf Insulation d. o. o.LTH Castings d. o. o. in SIBO G. d. o. o, bodo svoje zaposlene aktivno nagovarjala k zimskemu kolesarjenju na delo in tako spodbujala spremembo potovalnih navad. Vsi partnerji projekta bomo o dnevu zimskega kolesarjenja na delo ozaveščali preko svojih internih kanalov in družbenih medijev.

Veselimo se vsakega kolesarja, ki se bo v petek odločil za trajnosten način mobilnosti na dveh kolesih.Veliko ljudi je prepričanih, da preko zime na kolo sedejo le najbolj zagrizeni kolesarji. Splošno mnenje je, da nas pozimi od kolesa odvrnejo sneg, mrzel veter, dež in druge vremenske nevšečnosti. Vendar pa so različne raziskave (v angleškem jeziku jih lahko preberete na Science Direct- Švedska, Science Direct – Kanada, Research Gate – Nemčija in Danska) pokazale, da bi ljudje tudi pozimi sedli na kolo, če je na voljo mreža varnih kolesarskih poti, ki so celo leto primerno vzdrževane.

 

Tako kot v toplejših dneh moramo tudi v zimskem času poskrbeti za ustrezno opremljeno in vzdrževano kolo, primerna oblačila in osebno varnost (čelada, odsevniki, luči). Ko za prihod na delo izberemo kolo, naredimo nekaj dobrega za svojo telesno pripravljenost, zdravje, boljše razpoloženje in ne nazadnje tudi za okolje. S sodelovanjem na zimskem dnevu kolesarjenja na delo pa bomo pokazali tudi, da nas vreme ne moti in da nas bo z varno in ustrezno (očiščeno) infrastrukturo tudi v zimskih mesecih več kolesarilo.

"
Svoje zimske kolesarske utrinke na socialnih omrežjih označite s ključnikom #kolo365, #trata21, #zimskidankolesarjenja ter na IG označite projekt @trata2.1. Če nam pošljete fotografijo, kako tisti dan kolesarite, na katarina@ra-sora.si lahko dobite praktično nagrado.
"

Želimo vam varno in prijetno zimsko kolesarjenje na delo.

Zapisala: Katarina Sladoljev

Foto: Katarina Sladoljev

 

S projektom Trata, industrijska cona za 21. stoletje (Trata 2.1) spodbujamo zaposlene v industrijski coni Trata k spremembi potovalnih navad, povečujemo število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevamo k ublažitvi podnebnih sprememb.

Če želite izvedeti več o spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne oblike mobilnosti, vas vabimo, da nam sledite na spletni strani in Instagram profilu projekta @trata2.1, vabljeni pa tudi, da se prijavite na novice o projektu.

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.norwaygrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORAIPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA SlovenijaCIPRA InternationalKnauf Insulation d. o. o.LTH Castings d. o. o.SIBO G. d. o. o.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.