22. marec – svetovni dan voda

22. marca 2022
"
Letošnji svetovni dan voda poteka pod naslovom Podzemna voda: skrito naj postane vidno.
"

Svetovni dan voda je bil prvič uradno predlagan v okviru Agende 21 na konferenci Združenih narodov leta 1992 v Riu de Janeiru, prvič pa je bil obeležen leta 1993. Namenjen je opozarjanju širše javnosti na omejenost in ogroženost vodnih virov, vsako leto pa je izbrana tema, ki povzema najbolj aktualno problematiko v povezavi z vodami.

Podzemna voda predstavlja približno 99 % vse tekoče sladke vode na Zemlji in za človeštvo predstavlja velike okoljske, družbene in gospodarske koristi in priložnosti. Ta naravni vir je pogosto slabo razumljen in posledično podcenjen in slabo upravljan.

Čeprav se podzemna voda nahaja pod zemeljskim površjem, je izpostavljena onesnaženju, ki ga povzroča človek. Ker ima nizke samočistilne sposobnosti, je najpomembneje onesnaženje preprečiti. Podzemna voda predstavlja glavni vir pitne vode približno 97 % prebivalcem Slovenije.

Podzemno vodo moramo varovat in uporabljati trajnostno ter pri tem uravnotežiti potrebe ljudi in planeta.

 

Na škofjeloškem območju je voda eno izmed najpomembnejših bogastev, zato v okviru projekta Vodni viri Škofjeloškega lokalno prebivalstvo ozaveščamo o pomenu ohranjanja in varovanja vodnih virov ter z zbiranjem podatkov in zgodb o vodnih virih ohranjamo snovno in nesnovno dediščino območja.

 

Več o letošnjem dnevu voda si lahko preberete na uradni spletni strani.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.