Blagovna znamka Babica in Dedek

Blagovna znamka Babica in Dedek, naravni izdelki iz škofjeloških hribov (prej Babica Jerca in Dedek Jaka – Naravni izdelki iz škofjeloških hribov), označuje kontrolirano poreklo izdelkov z območja občin Gorenja vas – Poljane, Škofja Loka, Železniki in Žiri.

"
Namen je povečati prepoznavnost visokokakovostnih, naravnih izdelkov iz Škofjeloškega in posredno promovirati to območje.
"

Povezuje 43 ponudnikov s tega območja, ki v okviru svojih dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, osebnega dopolnilnega dela in drugih pravnih oblik na tradicionalen ali ekološki način ob uporabi lokalnih surovin izdelujejo najrazličnejše izdelke, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. V blagovno znamko je trenutno vključenih skupno 497 izdelkov.Pekovski izdelki, testenine in domača jajca

Posebnost pekovskih izdelkov je, da so nekateri še vedno spečeni v krušni peči, vsi pa so iz domačih surovin, brez dodatkov in umetnih konzervansov, njihova kakovost pa se preverja ob vključitvi v znamko in z nenapovedanimi odvzemi vzorcev na različnih tržnih mestih. Izdelki, ki nosijo znak blagovne znamke, so namreč dobitniki najmanj bronastega priznanja.

Prepričajte se tudi o kakovosti rezancev – tako jušnih kot tudi svedrov, blekov, širokih rezancev, ki so v kuhinji nepogrešljivi.Moka in mlevski izdelki

V blagovni znamki so moke, zdrobi in kaše. Zmeljejo jih iz semen rastlin, ki rastejo in zorijo na njivah Sorškega polja. Prava gospodinja, ki prisega na lokalno uporabo polnovrednih žit, mora imeti v svoji shrambi npr. pirino polnozrnato moko, koruzni polnovredni zdrob ali pa proseno kašo.

Olje

Sončnice barvajo njive Sorškega polja v zlate barve, ponudbo blagovne znamke pa dopolnjujejo s ponudbo hladno stiskanega sončničnega olja.Mlečni izdelki

Tradicionalna in pašna reja tako krav kot koz, skrbna predelava domačega mleka in zorenje na zraku škofjeloških hribov ustvarjajo značilno aromo in okus tako sirov, mladih sirov kot tudi jogurtov, skute, masla.

Mesni izdelki

Suha klobasa, suho meso, mogoče tirolska salama – izdelki, ki jih ne smete zgrešiti, saj so dokaz dela in znanja pridnih živinorejcev in mesarjev. Ti kakovostne surovine spreminjajo v izdelke, ki so na ocenjevanjih senzoričnih lastnosti pogosto najbolje ocenjeni.Sveže sadje in izdelki iz sadja, gozdnih sadežev in plodov

Travniški sadovnjaki obrodijo sadje, ki je sočno, aromatično in nadvse okusno. Ker pa ga je običajno preveč za svežo uporabo, iz njega nastajajo alkoholne pijače, likerji, marmelade, kisi, sokovi, sadni sirupi, tudi suho sadje. Ponudbo alkoholnih pijač dopolnjuje tudi izbor craft piv iz žirovske pivovarne.Sveža zelenjava in izdelki iz zelenjave oz. gozdnih rastlin in gliv

Tudi konzerviranje zelenjave je dejavnost, ki je na Škofjeloškem močno zastopana. Izbirate lahko med vloženo zelenjavo, vloženimi gobami, zelenjavo v soli, sušeno zelenjavo, čemaževim namazom. Omake, mezge in ajvarji pa so nepogrešljivi pri vsakodnevni pripravi jedi.Izdelki iz zelišč in naravna kozmetika

Naj zadiši čaj in naj vas okrepi zeliščna tinktura ali olje, za razvajanje pa posezite po naravni kozmetiki – milu, mazilih, dezodorantih, pilingih, maslu za telo …Med in medeni kruhki

Med v čaju, na kruhu ali pa v medenem testu dražgoških kruhkov – slastno, zdravilno in v podporo tako ustvarjanju rokodelcev kot tudi lokalnemu čebelarstvu, ki je nujno za ohranjanje biotske raznovrstnosti.

Izdelki iz lesa

Les velja za topel material, ki z obdelavo postaja še lepši, zato ni presenetljivo, da ga vse več rokodelcev oblikuje v izjemne izdelke tako uporabne kot umetniške vrednosti. V znamki so sklede, šatulje, solnice, medenke, podstavki za med …

Izdelki iz stekla

Steklo v kombinaciji s kovino, sušenimi rastlinami, čipko in barvnimi kamni ustvarja unikatne umetnine. V znamki so skodelice, vaze in steklenice s spiralami iz žice in dodanimi kamni iz barvnega stekla, čipka v steklu s posušeno rastlino ter stekleni angelčki tiffany.

Ročno klekljana čipka in aplikacije s čipko ter vezeni in kvačkani izdelki

Čipke, vezeni in kvačkani izdelki govorijo o prepletanju, ponavljanju, ovirah, zavojih, povezovanju, lepoti – o tem, kar je življenje. Blagovna znamka predstavlja čipke različnih velikosti, aplikacije s čipko (darilne vrečke, obeski, kazala za knjige …), voščilnice in tudi kvačkane ter vezene prtičke.

Izdelki iz domače volne

V spomin na dolge zimske večere, ko so naše babice ropotale s kolovrati in pletilkami, se pred mrazom in vetrom lahko zavarujete z rokavicami, nogavicami, kapami, gamašami, peškovcem, v kombinaciji z zelišči je zanimiv tudi zeliščni mošnjiček, volneni kuža, punčke iz volne pa zadovoljijo tudi malo bolj igrive kupce.

Kaj je posebnost te ponudbe?

Izdelki so izdelani na tradicionalen, lahko tudi ekološki način, pri predelavi se v večji meri uporabljajo kakovostne surovine s škofjeloškega območja. Vsi izdelki, ki so vključeni v znamko, pa so prestali test kakovosti. Pri prehrambnih izdelkih so to senzorična ocenjevanja na Biotehniški fakulteti in v Biotehniškem centru v Naklem, pri izdelkih domače in umetnostne obrti pa v primeru, da izdelki nimajo rokodelskega certifikata, svojo strokovno oceno poda ocenjevalna komisija, ki za predlagan izdelek presodi karakteristike rokodelske dediščine.

Ponudniki izdelkov

Seznam ponudnikov se vsako dopolnjuje z vključitvijo novih izdelkov in novih ponudnikov v blagovno.

Seznam ponudnikov: https://babicadedek.si/ostali-ponudniki/

Poslovna darila

Ponudbo poslovnih daril predstavlja nekaj izdelkov iz celotne ponudbe blagovne znamke, za katere smo razvili tudi darilne embalaže v razpoznavni celostni podobi.

Kaj sestavlja ponudbo poslovnih daril?

V novi podobi, vzpostavljeni skozi CLLD projekt Marejne, so na voljo darilni paketi. Njihovo sestavo lahko prilagajamo vašim željam, imenujejo se pa:

  • sadno zelenjavni paket (vsebuje marmelado, zelenjavno omako, sadnjo-zelenjavni sok, suho sadje),
  • paket dobre gospodinje (vsebuje kašo ali rižek, sončnično olje, rezance ali zelenjavo v soli),
  • paket domača malica (vsebuje dimljen sir, suho klobaso, kisle kumarice ali papriko),
  • zeliščno medeni paket (med, dražgoški kruhek, koprivni sirup, čaj).

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.