Rokodelstvo

Na Škofjeloškem je tradicija obrti in rokodelstva prisotna vse od srednjega veka in časov cehovskih združenj. Stoletni razvoj teh znanj in veščin pomembno vpliva tudi na sodobno rokodelsko ustvarjalnost na območju. Tudi danes tukaj delujejo številni mojstri rokodelci in mojstrice rokodelke, ki s svojimi znanji, veščinami in delovanjem sooblikujejo identiteto in razvoj sodobnega rokodelstva.

Od leta 2011 na Škofjeloškem pod okriljem Razvojne agencije Sora deluje Rokodelski center DUO Škofja Loka, ki predstavlja glavno podporno okolje za razvoj rokodelstva in njegovo vklapljanje v sodobni način življenja. Z aktivnim združevanjem mojstrov rokodelcev in mojstric rokodelk s Škofjeloškega in širše Gorenjske, organizacijo rokodelskih razstav, tečajev, delavnic in dogodkov ter s pripravo in vodenjem razvojnih projektov postaja eno glavnih kulturnih središč na območju in je aktiven akter pri razvoju lokalnih skupnosti.

Mojstri rokodelci in njihovi izdelki

Za mojstrske rokodelske izdelke, ki jih izdelujejo naši mojstri rokodelci, je značilna uporabnost, kakovost, izvirnost in uporaba naravnih materialov. Izdelki so rezultat znanja in izkušenj naših prednikov, lastne ustvarjalnosti mojstra rokodelca, iznajdljivosti in občutka za estetiko izdelovalca. Posebno vrednost imajo zato, ker kažejo lokalne značilnosti in ohranjajo identiteto okolja, v katerem nastajajo, torej Škofjeloškega. Vsi izdelki so nosilci certifikata Rokodelstvo Art & Craft Slovenije, ki zagotavlja kakovost in pristnost izdelkov.

Obišči Mojstre rokodelce v Centru DUO ->

Na Škofjeloškem smo oblikovali kreativni komplet, paket ustvarjalnosti in veselja! Komplet vam podarja odmik od hitenja, otip naravnih materialov, meditacijo ob ustvarjanju in razvajanje s tradicionalnimi okusi Škofjeloškega. Vsak izdelek nosi zgodbo mojstra, moč ustvarjalnosti in sporočilo za lepši dan!

Obišči Center DUO in trgovino rokodelskih izdelkov ->

Rokodelski dogodki, razstave in tečaji

V Rokodelskem centru DUO Škofja Loka vsak mesec odpiramo razstavo rokodelskih mojstrovin. Na razstavah se predstavljajo domači mojstri rokodelci, ki ustvarjajo v najrazličnejših rokodelskih tehnikah, odpiramo pa tudi razstave gostujočih razstavljavcev in različne tematske razstave.

Bogastvo rokodelske ustvarjalnosti se odraža tudi v bogastvu rokodelskih dogodkov.
Rokodelski center DUO Škofja Loka sodeluje pri velikem številu dogodkov, ki so tako ali drugače povezani z nesnovno kulturno dediščino in rokodelsko ustvarjalnostjo. Seveda pa deluje tudi kot samostojni organizator prireditev. Vsako leto na Tavčarjevem dvorcu Visoko pri Poljanah pripravimo večji rokodelski dogodek, ki v ospredje postavlja določeno rokodelsko ustvarjalnost naših mojstrov rokodelcev.

Obišči Center DUO in preglej rokodelske dogodke in razstave ->

 

Novice in dogodki

Pot v Crngrob Novica

Pot v Crngrob

21. aprila 2023
Ponovno je izšel KAM? Novica

Ponovno je izšel KAM?

27. septembra 2021

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.