Razstava Anja Musek, AMUSE

Termin:
04. 05. 2021 - 05. 06. 2021

Prostor:
Rokodelski center DUO Škofja Loka

"
Škofja Loka me s svojo bogato zgodovino vsak dan navdihuje, da ustvarjam edinstvene polstene izdelke, tako kot je navdihovala klobučarje in druge mojstre rokodelce, ki so živeli v tem prekrasnem mestecu zadnjih tisoč let.
"

Anja Musek je po osnovni izobrazbi krajinska arhitektka in je delovala kot prostorska načrtovalka. Svojo rokodelsko pot je začela prav v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka, kjer se je na enem od tečajev mokrega polstenja, prvič srečala z volno, kar ji je spremenilo življenje.

Na profesionalno rokodelsko pot se je podala v letu 2014, ko je za svoje izdelke pridobila certifikat Rokodelstvo Art&Craft Slovenije in odprla svoj atelje AMUSE. Volnena vlakna so za Anjo izhodišče z neskončnimi možnostmi ustvarjanja. Za njene izdelke je značilen minimalizem in prepletanja različnih naravnih materialov, ki tvorijo organske strukture. V kombinaciji volne in drugih naravnih materialov kot so svila, lan, konoplja, bombaž, kopriva … ustvarja unikatne modne izdelke, kot so oblačila, šali, torbe, copate ter nakit in izdelke za dom, kot so blazine, posode, polstena mila ter volnene slike.

Z ustvarjanjem v več tisoč let stari tehniki mokrega polstenja, ki je najstarejša tehnika izdelave tekstila, Anja povezuje preteklost in sodobnost. Ustvarja v svojem ateljeju AMUSE na Cankarjevem trgu, v neposredni bližini zadnje škofjeloške klobučarske delavnice mojstra Tavčarja in nekdanje tovarne klobukov Šešir. Atelje tako ohranja bogato dediščino polstenja, ki je pomembno zaznamovala prostor, hkrati pa vanj vnaša sodobnost, svežino minimalističnega oblikovanja in razvoj te več tisoč let stare rokodelske tehnike.

Volnena vlakna Anjo navdušujejo predvsem zaradi preprostega medsebojnega prepletanja med postopkom polstenja, ki pa lahko gradijo kompleksne izdelke in omogočajo brezšivno izdelavo oblačil, tridimenzionalnih objektov in skulptur. Izjemne pa so tudi lastnosti volne. Ta je dober izolator, saj pozimi ščiti pred mrazom, poleti pa pred vročino. Je antibakterijska in ne povzroča alergij, ima močno zaščito pred UV žarki, odbija umazanijo in maščobo. Poleg tega je kot naravni material biorazgradljiva in negorljiva.

Anja s svojim poglobljenim delom, ki stremi k perfekciji, pomembno prispeva k močni rokodelski skupnosti v Škofji Loki, navdih za svoje delo pa med drugim tudi sama išče v mestu in v zgodbah njegovih ulic: »Škofja Loka me s svojo bogato zgodovino vsak dan navdihuje, da ustvarjam edinstvene polstene izdelke, tako kot je navdihovala klobučarje in druge mojstre rokodelce, ki so živeli v tem prekrasnem mestecu zadnjih tisoč let«.

Svoje znanje tudi prenaša z izvajanjem različnih tečajev polstenja in s tem skrbi z popularizacijo in širjenje nekaj močno prisotne klobučarske obrti.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.