ALPTREES – Otvoritev Razstave izdelkov iz različnih vrst lesa

24. februarja 2022
"
Vsak izdelek na ALPTREES Razstavi nosi svojo zgodbo, kot jo nosi vsako posamezno drevo.
"

V torek, 15.2.2022, smo kljub dežju uspeli odpreti ALPTREES Razstavo izdelkov iz invazivnih tujerodnih in domačih prezrtih vrst lesa v DUO Centru Škofja Loka. Razstavo so v sodelovanju z učitelji – mentorji pripravili dijaki Srednje šole za lesarstvo, Šolskega centra Škofja Loka.

Ob otvoritvi razstave so nam dijaki tudi predstavili, kaj jim je prineslo sodelovanje pri projektu ALPTREES in pri sami izvedbi razstave DREVESA POTUJEJO?!:

– »Ponosni smo, da smo uspeli izdelati to, kar smo načrtovali.«
– »Posebej všeč mi je bilo skupinsko delo.«
-»Dobili smo priložnost, da se izkažemo!«
– »Dokazal sem si, da me dvomi drugih ne smejo ustaviti, da so moji cilji lahko višji.”

 

Gre za prve samostojne projekte dijakov in dijakinj 3. letnika Srednje šole za lesarstvo, ki so se ob procesu načrtovanja in razvoja lesenih izdelkov spoznavali s široko paleto lastnosti tujerodnih invazivnih drevesnih vrst, ki so k nam pripotovale iz drugih kontinentov. Med temi so najpogostejše navadna robinija, rdeči hrast, ameriški javor in visoki pajesen. Hkrati pa so dijaki spoznavali tudi prezrte domorodne drevesne vrste, ki se jih le redko uporablja. Odkrivali so značilnosti navadne breze, rdečega bora, češnje in črne jelše.

 

Izhodišče razstave pa je veliko širše od same uporabne vrednosti lesa. Ob razvoju izdelkov so se namreč dijaki ukvarjali z aktualnimi temami, ki na prvi pogled niso neposredno povezane s tujimi invazivnimi drevesnimi vrstami. Razmišljali so o migracijah, življenjskem ciklu (posameznika in izdelkov), vprašanju podnebnih sprememb, trajnosti in zdravega življenjskega okolja.

 

Razstava je na ogled do 25. marca 2022 v DUO Centru Škofja Loka.

 

Toplo vabljeni na ogled lesenih izdelkov, ki vsak za sebe pripoveduje svojo zgodbo!

 

Več o projektu ALPTREES.

ALPTREES projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg V-B Območje Alp iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.