PROJEKT: od 01. 03. 2019 do 31. 07. 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

Tradicija rokodelstva na Škofjeloškem in širšem Gorenjskem je dolga in bogata.

Rokodelstvo je bilo od nekdaj razvito tako na podeželju kot v mestih, kjer so večinoma živeli trgovci in obrtniki. Od srede 15. stoletja je škofjeloško območje na gospodarskem, kulturnem in socialnem področju življenja močno zaznamovalo cehovstvo. Rokodelstvo in obrt sta pripomogla, da je Škofja Loka že v srednjem veku postala upravno in obrtniško-trgovsko središče celotnega loškega ozemlja, hkrati pa eno najrazvitejših mest v slovenskem prostoru.

Danes vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sedanjostjo predstavlja Rokodelski center DUO Škofja Loka. Njegovo poslanstvo je predvsem ohranjanje bogate rokodelske tradicije na Gorenjskem, prenos rokodelskih znanj in njihova nadgradnja, pisana na kožo sodobnemu načinu življenja.

V središču srednjeveškega mesta si v naših prostorih, ki so prava zakladnica znanja, sodelovanja, dogajanja in estetike, lahko ogledate razstave, po principih pravične trgovine kupite rokodelske mojstrovine, ki so nosilke certifikata vrhunske kakovosti Rokodelstvo Art & Craft Slovenija, ali pa se udeležite različnih rokodelskih delavnic in tečajev ter tako tudi sami prebudite svojo rokodelsko ustvarjalnost in spretnost. Če boste imeli srečo, pa lahko v rokodelski delavnici pri delu opazujete tudi katerega od naših lokalnih mojstrov rokodelcev.

"
Danes vez med bogato rokodelsko preteklostjo in ustvarjalno sedanjostjo predstavlja Rokodelski center DUO Škofja Loka. 
"
Glavni namen operacije:

Cilj projekta je oblikovanje mreže prostorov ustvarjalnosti ter aktivirati posameznike in skupine s področja rokodelstva, ki bodo na inovativen način povezano nastopali na trgu pod sloganom “zaljubljeni v ustvarjalnost”, ter s tem okrepiti turizem in podjetniško – rokodelske potenciale.

Finančna podpora operacije:

Vrednost celotnega projekta: 94.728,60 €

Sofinanciranje iz sredstev CLLD: 67.312,00 €

Rezultati operacije:
  • Novi tržno nadgrajeni zanimivi produkti (vzpostavljena mreža prostorov ustvarjalnosti na Škofjeloškem in spominki “zaljubljeni v ustvarjalnost”).
  • Nadgrajeni in povezani prostori ustvarjalnosti na Škofjeloškem.
  • Usposobljeni potencialni podjetniki.
  • Vzpostavljeno dolgoročno sodelovanje med institucijami.
Kontakti:
  • Loški muzej, T: 04 51 70 400; e-naslov: info@loski-muzej.si
  • Razvojna agencija Sora d.o.o., T: 04 50 60 220; e-naslov: info@ra-sora.si

Aktualno na projektu

Zaključni dogodek projekta Zaljubljeni v ustvarjalnost 22 September Dogodek

Zaključni dogodek projekta Zaljubljeni v ustvarjalnost

S projektom Zaljubljeni v ustvarjalnost smo sodelujoči partnerji, ki se ukvarjamo z rokodelstvom, kulturno dediščino, turizmom, tradicionalnimi rokodelskimi in obrtniškimi znanji ter sodobno ustvarjalnostjo, poskrbeli za nadgradnjo tradicionalnih rokodelskih veščin v doživljajsko turistični produkt in podjetniški potencial.

Partnerji:

Deli projekt na socialna omrežja

Vsi projekti

Aktualne razvojne vsebine

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.