Regijski koordinacijski sestanek za Evropski teden mobilnosti 2021

01. junija 2021
"
Predstavniki vseh sodelujočih občin, podjetij, društev in razvojnih agencij so naklonjeni nadaljnji krepitvi sodelovanja in predvsem delovanja gorenjske regije kot celote. Trajnostna mobilnost se namreč ne konča na meji občine in mora predstavljati priložnost za povezovanje.
"

Vsako leto so dnevi med 16. in 22. septembrom namenjeni osveščanju na področju trajnostne mobilnosti in promociji le-te. Evropski teden mobilnosti (ETM) je kampanja, ki se odvija pod okriljem Evropske komisije, njen namen pa je spodbuditi občine k izvajanju aktivnosti, ukrepov in promocije na področju trajnostne mobilnosti. Vse večje uveljavljanje le-te namreč posledično prispeva k splošnemu dvigu kakovosti življenja.

Za izvedbo aktivnosti v omenjenem tednu pa tudi tekom celega leta, lahko občine lahko pridobijo sredstva prek razpisa, ki ga vsako leto razpiše Ministrstvo za infrastrukturo. Znotraj gorenjske regije so med občinami velike razlike pri koriščenju teh sredstev. Nekatere se že vrsto let uspešno prijavljajo na omenjeni razpis in pripravljajo pester program za svoje občane, v drugih občinah pa se tega mehanizma ne poslužujejo.

Na pobudo Razvojne agencije Sora je v petek, 28. 5. 2021 potekal regijski koordinacijski sestanek za ETM 2021, katerega poglavitni cilj je bil občine seznaniti z letošnjim razpisom in jih spodbuditi k sodelovanju. Poleg tega je bil cilj sestanka tudi predstaviti idejo o možnosti sodelovanja in uskladitve aktivnosti v času ETM 2021.

Po predstavitvi ključnih točk razpisa so predstavniki občin predstavili svoje izkušnje s prijavljanjem na razpis in izvajanjem aktivnosti, ki spodbujajo trajnostno mobilnost med občani. Občin, ki bi se prijavljale na razpis je dokaj malo, vendar pa vse občine izvajajo različne aktivnosti za promocijo trajnostne mobilnosti. Med pogostejše sodijo Pešbus in sorodne aktivnosti za otroke ter uvedba Prostoferja (brezplačni prevoz za starejše). Pet občin je povezanih v Gorenjska.bike (mreža za izposojo koles), v Kranju je bil letos odprt Center trajnostne mobilnosti, občine na območju Julijskih Alp pa so z društvom CIPRA Slovenije sodelovale pri pripravi knjižice Vozni redi v Alpah. Zelo zanimiva sta bila tudi prispevka predstavnikov podjetja Arriva in Slovenskih železnic, ki z občinami že sodelujeta in želita to sodelovanje ohraniti in nadgraditi. Prisotne so bile tudi predstavnice razvojne agencije RAGOR in BSC Kranj.

Predstavniki vseh sodelujočih občin, podjetij, društev in razvojnih agencij so naklonjeni nadaljnji krepitvi sodelovanja in predvsem delovanja gorenjske regije kot celote. Trajnostna mobilnost se namreč ne konča na meji občine in mora predstavljati priložnost za povezovanje.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.