Izjava Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije

27. februarja 2023
"
Vlada Republike Slovenije sprejela predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva
"

Vladno sprejetje predloga Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva je za Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije in posamezne rokodelske centre, ki smo v njem povezani, dobra novica. Po dolgoletnih prizadevanjih deležnikov, ki se na terenu aktivno ukvarjamo z ohranjanjem in razvojem rokodelstva ter opozarjanjih po sistemskem urejevanju področja, se končno kažejo rezultati. Zakon opredeljuje Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije za pomembnega nosilca podpornega okolja pri uresničevanju novega zakona.

Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije je bil ustanovljen v letu 2014 prav z namenom aktivnega sooblikovanja pravnih temeljev statusa rokodelcev v Sloveniji. Področje rokodelstva je bilo do sedaj namreč popolnoma neurejeno. Zakon o ohranjanju in razvoju rokodelstva bo vzpostavil pravni temelj za pripravo in izvajanje konkretnih ukrepov, ki bodo nosilcem in nosilkam rokodelskih zanj omogočale lažje in dostojnejše delo. Hkrati pa zakon prinaša ukrepe in finančna sredstva, ki bodo omogočali pogoje dela za strateško in strokovno ukvarjaje s področjem tudi za podporno okolje. Upamo, da bomo z izvajanjem skupnih aktivnosti vseh deležnikov rokodelstvu ponovno vrnili mesto, ki si ga zasluži. Bogastvo in raznolikost znanj, spretnosti in veščin, ki jih zajemajo rokodelske panoge, je izjemno. Zavedati se moramo, da je rokodelstvo s svojimi pristopi in načini dela, z uporabo naravnih materialov in povezovanjem tradicije s sodobnostjo tudi eden od neizkoriščenih potencialov trajnostnega in zelenega razvoja.

Kako pomembna so ta znanja, spretnosti in veščine za sodobni čas, kaže dejstvo, da je Evropska unija leto 2023 razglasila za leto spretnosti in veščin. V Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije verjamemo, da je novica po sprejetju predloga zakona pozitivna popotnica za nadaljevanje prizadevanj in sodelovanja deležnikov za strokoven in dolgoročen razvoj rokodelstva in posameznih panog.

Člani Konzorcija rokodelskih centrov so Rokodelski center DUO Škofja Loka (Razvojna agencija Sora d. o. o.), Center domače in umetnostne obrti, Rokodelska zadruga z. b. o. (Center DUO Slovenska Bistrica), Društvo rokodelcev – Rokodelski center Moravče, Gimnazija Jurija Vege Idrija – Čipkarska šola Idrija, Mreža rokodelcev Srca Slovenije (Razvojni center Srca Slovenije d. o. o.), Rokodelski center Koroške (Podjetniški center Slovenj Gradec d. o. o.), Rokodelski center Ribnica, Rokodelski center Rogatec (Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec) in Zavod Marianum Veržej – Center DUO Veržej.

Rokodelski centri povezujejo več kot 750 rokodelcev, od katerih je več kot 140 nosilcev certifikata Rokodelstvo Art&Craft Slovenija. Rokodelski centri skrbijo za povezovanje rokodelcev, za prenos rokodelskih znanj in njihovo promocijo, predvsem pa aktualizacijo rokodelskih zanj za sodoben čas. Ohranjanje in razvoj tradicionalnih spretnosti in veščin je danes vedno bolj aktualno. Mlajše generacije rokodelcev in rokodelk z novimi pristopi v rokodelstvo vnašajo nove rešitve in uporabne vrednosti ter ga nadgrajujejo s sodobnim oblikovanjem.

Dodatne informacije:
Kati Sekirnik, vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije

Rokodelski center DUO Škofja Loka

T: 040 769 521, E: konzorcijrcs@gmail.com, W: rokodelci.si

Izjava

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.