ALPTREES PRIROČNIK za prepoznavanje tujerodnih drevesni vrst v alpskem prostoru

24. novembra 2021
"
Partnerji projekta ALPTREES smo pripravili ALPTREES PRIROČNIK za prepoznavanje tujerodnih drevesnih vrst v alpskem prostoru.
"

Pod vodstvom Gozdarskega inštituta Slovenije in nacionalnega Raziskovalnega centra za gozdove Avstrije se je v sodelovanju s partnerji projekta v novembru 2021 pripravila ALPTREES strokovna publikacija: ALPTREES PRIROČNIK za prepoznavanje tujerodnih drevesnih vrst v alpskem prostoru (.pdf) – strokovna publikacija je dostopna v e-obliki.

Kot je zapisano v Priročniku:  Tujerodne drevesne vrste imenujemo tudi tuje, vnesene ali eksotične drevesne vrste. To so drevesa, ki rastejo zunaj njihovih naravnih območij razširjenosti in smo jih namerno ali nenamerno zanesli k nam.

Razlikovanje med tujerodnimi in avtohtonimi drevesnimi vrstami je pomembno, saj so nekatera tujerodna drevesa invazivna in lahko spremenijo ekosisteme na določenem območju. Opazovanje narave in zmožnost prepoznavanja potencialno invazivnih drevesnih vrst privede do ponovnega razmisleka o njihovi uporabi in lahko prepreči njihovo invazivnost v gozdnih in urbanih ekosistemih.

Interreg projekt ALPTREES je namenjen ugotavljanju možnosti in tveganj, ki jih prinašajo tujerodne drevesne vrste v naša mestna in gozdna območja v prihodnosti, z namenom izdelave smernic za odgovorno rabo in upravljanje s tujerodnimi drevesnimi vrstami v alpskem prostoru.

Želimo vam prijetno raziskovanje drevesnih vrst v gozdnih in urbanih ekosistemih!

 

ALPTREES projekt je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg V-B Območje Alp iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.