Delavnica Naš odnos do vode na OŠ Jela Janežiča

19. oktobra 2023
"
Delavnica v okviru projekta Vodni viri Škofjeloškega
"

V petek, 13. 10. 2023 smo na OŠ Jela Janežiča skupaj z etnologinjo Vlasto Mlakar sodelovali na naravoslovnem dnevu, ki je bil v celoti posvečen vodi.

Delavnico smo pričeli s pogovorom v krogu o vodnih virih na Zemlji, o količini vode, našem odnosu do vode in odnosu naših prednikov. Pogledali smo si tudi kako poznamo pregovore, pesmice in ljudske pripovedke povezane z vodo. Vsak izmed učencev je anonimno napisal kratko sporočilce, lahko zahvalo ali misel namenjeno vodi, ki jo je potem na glas prebral nekdo od sošolcev.

Naše 4-urno druženje smo nadaljevali v manjših skupinah, kjer je vsaka skupina analizirala vzorec vode, ki so jo prinesli iz potokov, rek in jezer iz širše okolice. Za večino je bilo to prvo spoznavanje s kovčki za analizo vode in kemijskimi preizkusi. S pomočjo učiteljic smo v vzorcih preverili prisotnost amonijevih ionov, nitratov, nitritov, fosfatov, pH in trdoto vode. Za večino vzorcev so analize prikazale dobro stanje vode, medtem ko je vzorec Save iz okolice Pirnič presegal mejno vrednost vsebnosti nitritov, kar se je pokazalo z roza obarvanim vzorcem. Učenci so se na koncu delavnice pogovorili še o vzrokih onesnaževanja tekočih voda ter kako lahko sami prispevajo k manjšem onesnaževanju.

Avtor fotografij: RAS

 

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.