Evropski teden mobilnosti 2023 v Škofji Loki

13. septembra 2023
"
S kolesom na malico in servis koles, peš na odprtje razstave, Veter v laseh in v hribe, z vlakom v službo ter po informacije o trajnostni parkirni politiki.
"

Občina Škofja Loka med 16. in 22. septembrom letos že dvanajstič sodeluje v Evropskem tednu mobilnosti, mednarodni iniciativi za spremembo potovalnih navad v človeku in okolju bolj prijazno mobilnost. Namen kampanje je spodbuditi lokalne skupnosti k izvajanju ukrepov in promociji trajnostne mobilnosti ter s tem prispevati k zmanjševanju osebnega motornega prometa. Letošnji ETM poteka pod sloganom: Varčne poti.

V sklopu tega že v petek, 15. 9. 2023, organizira prometno-preventivni dan, ki se bo začel ob 9. uri z odprtjem razstave plakatov na temo trajnostne mobilnosti izpod rok otrok in vzgojiteljic Vrtca Škofja Loka v Mali galeriji Občine Škofja Loka. Nadaljevanje bo sledilo na Trgu pod gradom, kjer bodo otroci in šolarji od blizu spoznali gasilce, policiste in reševalce, se zapeljali po poligonu, ob 10. uri pa jih bo obiskala klovnesa Avguština na kolesu. Vabljeni otroci in šolarji, pa tudi srednješolci, ki bodo svoje spretnosti lahko preizkusili na napravah AMZS Slovenije.

V ponedeljek, 18. 9. 2023, bodo ob 17. uri izvedli 3. Javno razpravo o trajnostni parkirani politiki v Škofji Loki. Dogodek se bo pod okriljem Ministrstva za okolje, podnebje in energijo v izvedbi IPOP-a odvil v Veliki sejni dvorani Upravne enote Škofja Loka. Vabljeni vsi občani, ki jih omenjena problematika zanima.

Prav tako bo ponedeljek, 18. 9. 2023, med 15.30 in 18.30 uro na pumptracku v Škofji Loki dogodek Grbine so fine. Gre za brezplačen animacijski in izobraževalni program za najmlajše kolesarje v partnerstvu z OKS-ZŠZ, ki poteka pod strokovnim vodstvom licenciranih inštruktorjev Kolesarske zveze Slovenije. Izvedbo programa Grbine so fine sofinancira Fundacija za šport.

Zaradi slabe vremenske napovedi je dogodek: Kolesarski dan (malica za kolesarje in servis koles): prestavljen na SREDO, 20. 9. 2023 od 9.00 – 15.00 ure. Vljudno vabljeni!

V torek, 19. 9. 2023, bomo prvič organizirali dogodek Kolesarski dan v Škofji Loki.

Kolo je na krajše razdalje najbolj ekonomičen način mobilnosti, hkrati pa z izbiro tega načina potovanja posameznik pozitivno prispeva k svojemu telesnemu in mentalnemu zdravju ter čistejšemu okolju za vse.  V zahvalo, ker kolesarite za bolj zeleno Loko, bomo pred občinsko stavbo (Mestni trg 15, Škofja Loka) od 9.00 h do 11.00 h z malico pogostili vse, ki se boste ta dan na delovno mesto ali po opravkih odpravili s kolesom. Na malico vabljeni tudi vsi, ki za opravke ali pot na delo uporabljate kolesa iz sistema izposoje eKOLOka. Ali veste, da smo v sklopu projekta Trata 2.1 zgradili novo postajališče za kolesa eKOLOka v krožišču pri podjetju LTH v IC Trata, v izgradnji pa je tudi postajališče na Lipici?

Kolesarska sezona se v resnici nikoli ne zaključi, zato bomo od 9.00 h do 15.00 h nudili tudi brezplačen osnovni servis koles. Ker se bodo naši serviserji vsakemu kolesu posvetili kot je treba, predlagamo, da svojega pripeljete čim prej – kdor prej pride, prej kolesari.

Dogodek Kolesarski dan v Škofji Loki organiziramo v sklopu projekta Kolesarska povezava Škofja Loka – Virmaše, ki je v zaključni fazi izgradnje trase do Železniške postaje. Občina Škofja Loka si je namreč v  Strategiji razvoja za prvo prednostno os postavila “Trajnostno mobilno in prometno dostopno Loko”, s katero v ospredje postavlja pešce in kolesarje ter večjo uporabo javnih prevoznih sredstev. S projektom omogočamo infrastrukturo za kolesarje, z označitvijo Loškega kolesarskega omrežja skrbimo, da se na njej lažje orientiramo, hkrati pa z dogodki kot je Kolesarski dan spodbujamo vse, da kolesarsko infrastrukturo čim bolj uporabljamo – da za naslednji opravek, pot v šolo, na delovno mesto ali kosilo pustimo avto doma in uporabimo kolo.

 

V sredo, 20. 9. 2023, bomo na Železniški postaji Škofja Loka delili brezplačen zajtrk. Potovanje z javnim prevozom je namreč velik doprinos k trajnostni in učinkoviti mobilnosti, zato želimo uporabnike slovenskih železnic nagraditi z malico iz lokalnega okolja.

 

V četrtek, 21. 9. 2023, se organizira že tradicionalni in 10. po vrsti – Veter v laseh. Dogodek v Podlubniku, na športnem igrišču za OŠ Ivana Groharja, poveže okrog 30 lokalnih športnih, mladinskih in drugih društev ter nujnih služb, in preko 1.000 obiskovalcev. Tudi letos bodo lahko na dogodek prišli trajnostno: peš, s kolesi, rolerji ali skiroji, pa tudi z brezplačnim javnim prevozom na relaciji mestnega potniškega prometa, tam pa se preizkusili na kolesarskem poligonu. Vabljeni vsi občani, športniki, mlade družine, otroci, šolarji, dijaki, starejši – od 16.00 do 19.00.

Evropski teden mobilnosti se zaključi v petek, 22. 9. 2023, ko bodo zaposleni v Občinski upravi Občine Škofja Loka na dan brez avtomobila peš prehodili del škofjeloške planinske poti. Dogodek je namenjen promociji hoje ter druženju zaposlenih, kar – upamo – bo postala dobra praksa, ki jo bodo posnemali tudi naši javni zavodi in podjetja kadarkoli v letu.

Vsak korak v smeri VARČNIH POTI šteje, zato si izberite dogodek in se nam pridružite!

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.