Kaj boste kuhali pa ta konec tedna?

17. januarja 2024

Za konec tedna se nam obeta sončno, a hladno vreme. Sonce nas bo vabilo v naravo, s toplimi juhami pa se lahko pogrejemo, ko se vrnemo domov.

Nekaj receptov okusnih juh s kuharskih srečanj predstavnikov javnih zavodov s Škofjeloškega in chefa Uroša Štefelin.

 

Juha pečene cvetače s praženimi lešniki

Sestavine:

1 cvetača

150 g lešnikov

800 g smetane

400 g kokošje juhe

sol

 

Priprava:

Cvetačo nacvetkamo in spečemo na 180⁰C za približno 25 minut. 10 minut pred koncem dodamo v pečico lešnike. Pečeno cvetačo stresemo v lonec, zalijemo s smetano in juho. Pokuhamo in solimo po okusu. Postrežemo s pečenimi zdrobljenimi lešniki.

 

 

Juha iz pečene buče

Sestavine:

2 žlici olivnega olja

1 žlica masla

100 g čebule,

700 g buče

200 g korenja

1,2 l vode ali goveje juhe

sol

poper

konopljina semena

pena kisle smetane

Priprava:

V kozici segrejemo olje in maslo, da se spenita. Dodamo čebulo in korenje ter na nizki temperaturi dušimo, da se zmehča. Večkrat premešamo. Dodamo na koščke narezano bučo, ki smo jo prej spekli v pečici (posoljeno, zavito v folijo na 190 stopinj pol ure). Dodamo ali vodo ali govejo juho in na srednji temperaturi kuhamo, da se tudi korenje zmehča.  Na koncu juho zmeljemo in po okusu solimo ter popramo. Okrasimo s peno kisle smetane in konopljinimi semeni.

 

 

Porova juha

Sestavine:

50 g gomoljne zelene

20 g šalotke

100 g krompirja

1 l jušne osnove

sol

poper

ščepec muškatnega oreščka

olivno olje

0,2 dcl olja za cvrtje

300 g pora

Priprava:

Gomoljno zeleno, por, šalotko, krompir olupimo in očistimo ter vse skupaj stresemo v posodo, kjer na olivnem olju prepražimo. Zalijemo z jušno osnovo, zavremo in skuhamo do mehkega. Ko je kuhano, prepasiramo. Po potrebi dodamo sol, poper in muškatni orešček. Del pora očistimo in ga narežemo na tanke rezance. V vročem olju ocvremo, ko je ocvrt, ga potresemo po juhi.

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.