KAKO PA TO POČNETE PRI VAS? Ogled dobrih praks – Visoke Ture

20. septembra 2022
"
KAKO PA TO POČNETE PRI VAS? Ogled dobrih praks – Visoke Ture
"

Partnerje projekta JeloviZA z načrtovano pripravo Modela upravljanja Jelovice čaka zahtevna naloga. Zato je modro nasloniti na izkušnje tistih, ki jim uspeva naravo in dediščino ohranjati na način, s katerim pridobijo tako prebivalci kot obiskovalci.

Zato smo med 14. in 16. septembrom 2022 predstavniki partnerskih organizacij pokukali čez hribe v avstrijske Visoke Ture. Območje deli marsikatero podobnost z Jelovico: gre za pretežno gozdnat svet, odlikuje ga Natura 2000, sooča se z izzivi ohranjanja naravne in kulturne dediščine…

Pot nas je najprej pripeljala v Rauris, kjer so nas v kulturnem centru Messnerhaus sprejeli župan, g. Peter Loitfellner, direktor turističnega urada, g. Gerhard Meister, direktor žičnice, g. ing. Siegdried Rasser ter predstavnik lovcev in gozdarjev, g. Ekkerhard Sichler.

Predstavili so nam svoje delo, reševanje izzivov, predvsem pa poudarili vlogo, ki jo pri njihovih prizadevanjih igra močna navezava na tradicijo in lokalno kulturo.

Nato smo se z žičnico povzpeli na Hochalm, kjer je sokolar predstavil ujede, vodnik pa po delu interpretacijske poti. Dan smo zaključili v interpretacijskem centru velikih ujed Kralji neba, namenjenem ohranjanju brkatega sera, beloglavega jastreba in planinskega orla in o pomenu turizma na podlagi opazovanja ptic.

Drugi dan smo se z vodnikoma parka podali v zatrep doline Kolm Saigurn na deževni ogled rauriškega pragozda in parkovne infrastrukture. Sledil je obisk muzeja Felberturm, ki obuja dediščino krošnjarjev, tovornikov in nosačev. Nadaljevali smo s pogovorom s predstavnikom društva o pomenu povezovanja naravne in kulturne dediščine za ohranjanje lokalne identitete. Dan smo sklenili v več sto let stari domačiji, edinstvenem primeru povezovanja gastronomije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine.

Zadnji dan nas je po kratkem jutranjem viharjenju čakal obisk osrednjega centra Narodnega parka Visoke Ture. Sprejel nas je direktor parka, g. Wolfgang Urban ter ga. Anna Pecile, predstavnica za stike z javnostmi. Dan smo zaključili v Krimmlu, si ogledali slapišče in center Svetovi vode v domeni upravljalca visokogorskih avtocest Grossglockner in Gerlos.

Zunanji strokovnjakinji, ge. Marjeti Keršič Svetel, se zahvaljujemo za pripravo pestrega programa ter navezavo stikov s predstavniki lokalnega okolja, ki so nam obljubili dragoceno pomoč pri naših prizadevanjih za ohranitev Jelovice.

 

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.143.298,04 EUR.

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.