Kolesarski dan v Škofji Loki

22. septembra 2023

V sklopu številnih dogodkov tekom Evropskega tedna mobilnosti, pri katerem Občina Škofja Loka sodeluje že dvanajstič, smo v sredo, 20. 9. 2023, organizirali Kolesarski dan v Škofji Loki. Pred občinsko stavbo smo nudili servis koles in malico za kolesarje in kolesarke, ki skrbimo, da Škofja Loka ostane zelena, njeni prebivalci in prebivalke pa zdravi in srečni.

V številčni zasedbi nas je obiskal Treking klub Škofja Loka s predsednikom Ladom Kržišnikom na čelu. S člani in članicami smo se pogovarjali o prevoženih kilometrih, najlepših turah preteklega leta in kaj si še želimo prevoziti v bližnji prihodnosti. Jernej in Urša iz podjetja Green Hills, ki svojim gostom na dveh kolesih odkrivata čudovito Škofjeloško hribovje, sta se v mesto pripeljala s svojimi električnimi gorskimi kolesi in predstavila ponudbo. Obiskala nas je tudi predsednica ŠD Koloka Hermina Jelovčan in predstavila aktivnosti društva ter pozdravila dogodek namenjen spodbujanju kolesarstva.

Skozi mesto se je s kolesom zapeljalo tudi kar nekaj turistov, med njimi zanimiv par iz Avstralije (on je Ločan, ona Avstralka), družina iz Kolorada v Združenih državah Amerike in mlad par iz Nemčije, ki s kolesi potuje po Sloveniji. Največ kolesarjev je prišlo iz okolice Škofje Loke in okolice Kranja.

Z vsemi udeleženci smo spregovorili nekaj besed o zadovoljstvu z infrastrukturo in ponudbo za kolesarje in kolesarke ter kaj so po njihovem mnenju najpomembnejši naslednji koraki, da bomo vsi skupaj še raje kolesarili v Škofji Loki in njeni okolici.

Servis koles je tekom celotnega dne potekal v sproščenem vzdušju, duo iz podjetja Bičikleto je pregledal in opravil manjše popravke na več kot 50 kolesih.

Vsi smo bili mnenja, da si takega dogodka želimo vsako leto vsaj enkrat.

 

 

Zapisala: Anita Pokorn Oman, RAS

S kolesom se v Loki daleč pride. Se vidimo na kolesu!

Dogodek »Kolesarski dan v Škofji Loki« je organiziran v sklopu projekta Kolesarska povezava Škofja Loka – Virmaše, ki je v zaključni fazi izgradnje trase do Železniške postaje. Projekt delno sofinancirata Evropska unija in Republika Slovenija preko Evropskega sklada za regionalni razvoj in delno Občina Škofja Loka.

Občina Škofja Loka si je namreč v Strategiji razvoja za prvo prednostno os postavila “Trajnostno mobilno in prometno dostopno Loko”, s katero v ospredje postavlja pešce in kolesarje ter večjo uporabo javnih prevoznih sredstev. S projektom omogočamo infrastrukturo za kolesarje, z označitvijo Loškega kolesarskega omrežja skrbimo, da se na njej lažje orientiramo, hkrati pa z dogodki kot je »Kolesarski dan v Škofji Loki« spodbujamo vse, da kolesarsko infrastrukturo čim bolj uporabljamo – da za naslednji opravek, pot v šolo, na delovno mesto ali kosilo pustimo avto doma in uporabimo kolo.   

Dogodek je delno financiran tudi s projektom sodelovanja Kolesarska veriga na podeželju, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.