MODRA ČRTA in OZNAKE V GOZDU

16. septembra 2022
"
MODRA ČRTA in OZNAKE V GOZDU
"

V gozdu se pojavljajo različne oznake, ki se uporabljajo pri gospodarjenju z gozdom. Del oznak je namenjen označevanju različnih mej, označevanju habitatnih dreves, označevanju za posek določenih dreves in drugih gozdnih delov. Gozdne oznake, za katere skrbi javna gozdarska služba so katastrske in oddelčne meje ter meje državnih parcel. Oznake meja zasebnih parcel morajo vzdrževati lastniki sami. Vse gozdarske oznake, ki jih uporablja javna gozdarska služba, so oranžne ali rdeče barve.

Oznake meja so rdeče barve. Včasih pa v gozdu naletimo na oznake meja in oddelkov, ki so v modri barvi. Gre za gozdne rezervate. V njih običajno velja poseben režim gibanja.

Gozdni rezervati so gozdovi, prepuščeni naravnemu razvoju. Zato se v njih ne seka, ne pospravlja odmrlih dreves, ne nabira gozdnih sadežev in ne vznemirja živali, prav vse je torej prepuščeno naravi. Meje gozdnih rezervatov so označene z modro  barvo, obiskati pa jih je mogoče le po označenih poteh.

Jelovica je eno največjih celovitih območij ohranjene narave v Sloveniji, ki je del evropskega naravovarstvenega omrežja Natura 2000.

 

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 1.143.298,04 EUR.

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.