Občina Jezersko – Izvedeno srečanje občanov Občine Jezersko za iskanje skupnih rešitev za izumiranje velikega jesena na Jezerskem

28. oktobra 2022
"
Včeraj, 27. 10. 2022, je bilo srečanje občanov Občine Jezersko za iskanje skupnih rešitev za izumiranje drevesa velikega jesena na Jezerskem.
"

Včeraj, 27. 10. 2022, je bilo izvedeno srečanje občanov Občine Jezersko za iskanje skupnih rešitev za izumiranje drevesa velikega jesena na Jezerskem.

Organizator dogodka za Iskanje skupnih rešitev za propadanje dreves velikega jesena na Jezerskem je bila Občina Jezersko v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora d.o.o., Gozdarskim inštitutom Slovenije, Zavodom za gozdove Slovenije, območno enoto Kranj in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območno enoto Kranj

 V Občini Jezersko že nekaj časa opažajo, da izumiranje dreves velikega jesena v zadnjih letih drastično napreduje. Na Jezerskem so mejice med travniki sestavljene pretežno iz dreves velikega jesena in predstavljajo pomembno prepoznavnost zaščitene krajine Jezerskega.

Na srečanju so nam strokovnjaki iz Gozdarskega inštituta Slovenije predstavili razlog propadanja dreves velikega jesena, bolezen jesenov ožig, povzročitelja te bolezni, zgodovino in splošno stanje v Sloveniji in EU ter perspektivo velikega jesena in možne alternative sadnje drugih vrst dreves. Na žalost ni veliko upanja, da bi drevesa velikega jesena lahko še rešili pred propadanjem.

S strani Zavoda za gozdove Slovenije, območne enote Kranj, so predstavili trenutno stanje na jesenovih mejicah na Jezerskem; predstavili so tudi katere drevesne vrste se že same zaraščajo v mejicah na Jezerskem.

S strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Kranj so nam predstavili pomen prepoznavnosti zaščitene krajine Jezerskega. Značilna kulturna krajina Jezerskega z značilnimi živicami (mejicami) je vpisana v register pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Na srečanju so prisotni srečanja strnili prve usmeritve za nadaljnje prepoznavanje problema propadanja dreves velikega jesena na Jezerskem:

 

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.