Polni zagona smo kolesarili na delo

14. junija 2023
"
Kolesarili smo za nagrade, zraven pa dobili še dobro voljo, zdravje in navdih.
"

Od 8. maja do 2. junija smo se v sklopu projekta  Trata 2.1 pridružili nacionalni pobudi spodbujanja kolesarjenja na delo Polni zagona, ki so jo zagnali Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, IPoP – Inštitut za politike prostora (tudi partner projekta), Urbanistični inštitut Republike Slovenije in digitalna agencija D’Agency. Cilj je bil, da v teh štirih tednih, ko je le mogoče, pustimo avto doma in na delo prikolesarimo. Ni bila važna razdalja, važno je bilo to, da za pot na delo čim večkrat izberemo kolo.

V podjetjih partnerjih projekta Trata 2.1 (Knauf Insulation d.o.o.LTH Castings d.o.o.in SIBO G. d.o.o.) ter na Občini Škofja Loka, smo vse zaposlene spodbujali, da prikolesarijo na delo v času trajanja kampanje in tako sodelujejo pri žrebu praktičnih nagrad projekta. Nad rezultati smo bili pozitivno presenečeni in navdušeni.

Kampanja se je začela v deževnem drugem tednu maja. Dež je en pogostejših razlogov, zakaj se ljudje ne odločijo usesti na kolo. A kljub temu je 40 kolecarjev za prihod na delo uporabilo kolo in v prvem tednu kampanje zbralo skoraj 1.000 prevoženih kilometrov. Te številke so se iz tedna v teden višale (skupaj s sončnimi dnevi in temperaturo zraka ) in tako je v kampanji v štirih tednih sodelovalo več kot 100 kolesarjev, ki so se 600-krat pripeljali v službo s kolesom, naredili so 7200 km in tako prihranili okoli 1 tono CO2 izpustov v ozračje. Da si lažje predstavljamo; skupaj smo pripomogli k boljšemu ozračju toliko, kot če bi posadili 20 dreves za eno leto (povprečno zdravo drevo absorbira okoli 50 kilogramov CO2 letno in v tem času sprosti v ozračje količino kisika, ki je potrebna za dva človeka).

"
Ni važna razdalja, važna je vztrajnost.
"

Vsak teden so podjetja in občina med sodelujočimi nagradili tiste, ki so največkrat v enem tednu prikolesarili na delo, ki so navdušili največ sodelavcev, da se jim pridružijo, izžrebani pa so lahko bili tudi tisti, ki so samo enkrat prikolesarili. Na koncu kampanje so posebne mesečne nagrade dobili tisti, ki so tekom cele kampanje največkrat izbrali kolo za prihod na delo, saj je bilo vodilo kampanje »Ni važna razdalja, važna je vztrajnost«. Največkrat v štirih tednih je na kolo do službe sedla Mirjana iz podjetja LTH, in sicer 18-krat, Jure iz Sibo G 17-krat, Kristiyan iz Knauf Insulation 14-krat, na občini Škofja Loka pa so 4 osebe na delo prišle s kolesom 13-krat v 4 tednih.

Kljub temu, da smo rekli, da ni važna razdalja, pa so partnerji vseeno nagradili tudi osebe, ki so v času kampanje prekolesarile največ kilometrov za prihod na delo, ker je tudi za to potrebna predanost in dodatna organizacija. V podjetju Sibo G je največ kilometrov naredil Primož, ki je v 12 dneh kolesarjenja na delo prekolesaril 696 km. V podjetju LTH Castings je bil to Janko, ki je v 12 dneh prekolesaril 600 km, v podjetju Knauf Insulation je Darja v 8 dneh prekolesarila 138 km, na občini Škofja Loka pa je največ kilometrov prekolesaril Miloš, in sicer v 13 dneh jih je »nabral« 312.

Zelo smo veseli, da se je toliko zaposlenih odzvalo povabilu in zamenjalo pedala za plin za kolesarska pedala. Upamo, da bodo z dobro navado nadaljevali in jo vzeli za svojo, ter za tovrsten prihod na delo morda navdušili še kakega novega kolecarja ali kolecarico.

 

 

Kampanjo Kolesarimo na delo #polnizagona smo organizirali za zaposlene v podjetjih, ki so partnerji projekta Trata 2.1.

S projektom Trata, industrijska cona za 21. stoletje (Trata 2.1) spodbujamo zaposlene v industrijski coni Trata k spremembi potovalnih navad, povečujemo število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevamo k ublažitvi podnebnih sprememb.

Če želite izvedeti več o spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne oblike mobilnosti, vas vabimo, da nam sledite na spletni strani in Instagram profilu projekta @trata2.1, vabljeni pa tudi, da se prijavite na novice o projektu.

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.norwaygrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORAIPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA SlovenijaCIPRA InternationalKnauf Insulation d.o.o.LTH Castings d.o.o.SIBO G. d.o.o.

 

Foto: Arhiv projekta Trata 2.1

Zapisala: Katarina Sladoljev

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.