PREMIŠLJENO IN OKOLJU PRIJAZNO OBDAROVANJE

14. decembra 2022

Konec leta in praznični december prinašajo ogromno radosti in veselja, hkrati pa veliko potrošništva in stresa. Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujete, prispeva k potencialnim zavržkom in s tem povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Kuhinjski pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali pulover po polovični ceni, ki ga nikoli niste oblekli – to ni ugoden nakup, ampak izguba energije in virov, ki so bili vloženi v izdelavo izdelka.

Obdarovanje je že od nekdaj pomemben ritual, ki mu ljudje namenjamo veliko pozornosti. Zelo radi prejemamo, a hkrati tudi podarjamo. Da bi se izognili nepotrebnim odpadkom in potrošnji virov, lahko upoštevamo nekaj nasvetov, da bomo omejili svoj vpliv. Pri obdarovanju naj bo v ospredju kakovost in uporabnost, ne količina. Lahko uvedete skupne sezname daril ali skrivnega Božička, da bi tiste, ki jih nameravate obdariti, spodbudili k manjšemu nakupu in pomagali prihraniti kopičenje nezaželenih predmetov. Prav tako razmislite, iz česa in kje so izdelana darila, in če je možno, raje podprite lokalne ponudnike – v Škofji Loki Rokodelski center DUO in v decembru Izložbe domišljije in pa naravne izdelke, blagovne znamke BABICA IN DEDEK. ”Manj je več” smernice upoštevajte tudi pri zavijanju daril, kjer domišljija nima meja (npr. uporaba starega časopisnega papirja, koledarjev, blaga ali steklenih kozarcev). Namesto “stvari” pa še raje podarite doma narejena darila, izkušnje ali svoj čas. Nekaj namigov: vstopnice za prireditev, ogled filma ali doživetveno izkušnjo po principu “escape room”. Osebo, ki vam je blizu peljite na izlet, vročo čokolado ali na pokušino lokalnih dobrot.

Najboljša darila naj razveselijo obdarovanca in pustijo za seboj pozitivno sled. Naj bodo zgled, da jim bodo tudi sami sledili v prihodnje.

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.