Pridelano na domačem vrtu

Na Škofjeloškem se je ohranila pridelava zelenjave, sadja in jagodičevja na domačih vrtovih. Skoraj vsaka hiša ima svoj vrt, zelenjavni ali sadni. Na domačih vrtovih se pogosto najde tudi prostor za maline, ribez in ostalo jagodičevje. Domača pridelava zahteva kar nekaj časa in znanja. Veliko vrednost imajo tudi izkušnje, ki jih pridobivamo z leti in jih izmenjujemo z drugimi.

"
V vrtičkarskih vlogih svoje izkušnje glede pridelave zelenjave, sadja in jagodičevja delijo uspešni lokalni pridelovalci.
"


Sajenje paradižnika

S sajenjem paradižnika spomladi na prostem ni priporočljivo hiteti, saj paradižnik ne mara nizkih temperatur. Nasvete za pripravo tal, izbire sadik, časa ter načina sajenja ter o dobrih sosedih paradižnika najdete v vlogu.



Sajenje paprike

Različne plodovke lahko sadimo skupaj, z izjemo paradižnika, ki ni najboljši sosed papriki. Paprika je za razliko od paradižnika še bolj občutljiva na toploto, zato jo na prosto sadimo šele v drugi polovici maja oziroma  v juniju, ko so tla že dovolj ogreta. Več o sajenju paprike v vlogu.



Nega in vzgoja paradižnika

Da bomo pridelali zdrav in okusen paradižnik je pomembna pravilna nega rastline. Nasvete o vzgoji in negi paradižnika, kot so privezovanje, odstranjevanje zalistnikov in obrezovanje, najdete v vlogu.



Poletna ali zelena rez sadnega drevja

Sadno drevje lahko obrezujemo čez celo leto. Poudarek je na zimski oziroma spomladanski rezi, vendar je za kakovosten pridelek sadja pomembna tudi poletna ali zelena rez sadnega drevja. V vlogu izveste več o poletni rezi sadnega drevja, zakaj je pomembna, kdaj je primeren čas, katere poganjke izrezujemo in kako.



Gojenje gob na lesu

Za gojenje gob na lesu potrebujemo poleno, mizarske moznike preraščene z micelijem in čebelji vosek. Ko zrastejo prve gobe čez dobro leto, jih nato obiramo še vsaj 5 let. Več v vlogu.

 



Od svežega drobnjaka do drobnjakovega pesta

Večina naših vrtov je še polna dobrot. Med njimi je pogosto tudi drobnjak, poln vitaminov in mineralov. Shranjujemo ga lahko na različne načine, s Sanjo Lončar pa ga bomo vlagali v pesto, ter tako ohranili njegov značilen okus, aromo in večino zdravilnih lastnosti.

 



Kapucinka, nepogrešljiva na vrtu in v kulinariki

Kapucinka, ne le da poživi vrtove, ampak je tudi odlična za zastirko, zeleno gnojenje ter delujejo proti nekaterim vrtnim škodljivcem. V zadnjem času pa je kapucinka nepogrešljiva tudi v kulinariki, od semen, listov, popkov, cvetov, ter je odlična proti virusna rastlina. S Sanjo Lončar smo pripravili okusen in zdravilen pesto iz kapucink, kako, pa si poglejte v vlogu.

 

 

 

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.