VIDEO: Trajnostno upravljanje območja Jelovice

26. aprila 2024
"
Vabljeni k ogledu videa: https://youtu.be/tA33D1n8z7I 
"

Dvoletni projekt JeloviZA, katerega glavni namen je povečati odpornost gozda na Jelovici v luči nepredvidljivih klimatskih sprememb in vzpostaviti sodelovanje med ljudmi, z namenom ohranjanja območja za prihodnje generacije. Gozdovi Jelovice so bili v preteklosti močno poškodovani zaradi vetroloma, snegoloma in žledoloma, kasneje pa so ga prizadeli še podlubniki.

Projekt JeloviZA je s povezovanjem prebivalcev in občin ter varstva narave, gozdarstva in turizma oblikoval tudi Model upravljanja območja Jelovice, ki bo omogočal trajnostni razvoj za naravo in ljudi. Model upravljanja je dokument, ki podaja predloge za trajno in učinkovito ohranjanje vrednot širšega območja Jelovice.

Projektni partnerji smo model upravljanja osnovali na treh vsebinskih stebrih: narava, kultura in gospodarstvo, s poudarkom na turizmu in rekreaciji.

V dokumentu so navedeni strateški, operativni cilji ter konkretne usmeritve, ki so lahko osnova za aktualne in bodoče strategije ter programe lokalnih skupnosti. Model vključuje predloge konkretnih projektnih aktivnosti na terenu ter možnosti njihovega financiranja. Dokument je namenjen vsem deležnikom in organizacijam, ki želijo soustvarjati prihodnost in ohranjanje Jelovice.

Partnerji projekta JeloviZA so: CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp, Zavod RS za varstvo narave, OE Kranj, Zavod za gozdove Slovenije, Razvojna agencija Sora, Občina Železniki in CIPRA International.

 

Video: Tinche San

 

EEA and Norway Grants Slovenia, Zavod RS za varstvo narave, Zavod za gozdove Slovenije, CIPRA, CIPRA Slovenija, Razvojna agencija Sora, Občina Železniki

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP.

 

 

 

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.