V okviru regijskega dogodka aktivno oblikovali rešitve za zmanjševanje odpadkov na prireditvah

22. novembra 2023

Tematika letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov (ETZO) je embalaža. Ker verjamemo, da lahko skupaj dosežemo več, smo združili moči Razvojna agencija Sora, Ekologi brez meja, Komunala Škofja Loka in Komunala Kranj in v ta namen organizirali regijsko srečanje deležnikov na temo: Izzivi in rešitve zmanjševanja odpadkov na prireditvah.

Zbrane je v multimedijski sobi na Centralni čistilni napravi v Kranju nagovoril direktor Komunale Kranj, Matjaž Berčon in poudaril pomen sodelovanja v regiji, izmenjave izkušenj in skupnega povezovanja, saj se večinoma soočamo s podobnimi izzivi. Prav tako je uvodoma zbrane nagovoril tudi direktor Razvojne agencije Sore, Gašper Kleč, ki je predstavil prizadevanja in sodelovanje med Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora, občino Škofja Loka, organizatorji prireditev in Ekologi brez meja.

Srečanje se je nadaljevalo z okroglo mizo, kjer so svoje izkušnje predstavili Igor Drakulić, organizator prireditev Tek štirih mostov, ki se že vrsto let prizadeva na prireditvi zmanjševati odpadke z vračljivimi kozarčki, pitno vodo na dogodku, zmanjševanjem odpadkov na izvoru, letos pa so pilotno preizkusili tudi Zeleno stražo. Z roko v roki delujejo z Jerco Prezelj, vodjo sektorja odpadki iz Komunale Škofja Loka, ki bo z naslednjim letom omogočila organizatorjem prireditev celoten servis vračljivih kozarčkov. Simona Bergant, vodja sektorja odpadki iz Komunale Kranj, je predstavila organizacijo in izzive pri Evropskem veslaškem prvenstvu na Bledu in poudarila pomen zgodnjega komuniciranja udeležencem, da gre za prireditev z manj odpadki in pomembnost vseh nadaljnjih korakov, ki sledijo. Izzive s kompostabilno embalažo smo reševali z direktorjem Kompostarne Rosa, Matjažem Rusom.

Sledila je delavnica z aktivnim doprinosom iskanja rešitev vseh udeležencev. Udeleženci so izpostavili pomanjkanje komunikacije med občinami, upravnimi enotami, komunalnimi podjetji, zavodi za turizem oz. organizatorji prireditev. Kot rešitev zmanjševanja odpadkov na prireditvah je bila prepoznana rešitev standardizirane embalaže, ki je primerna za kompostiranje, večkratno uporabo oziroma recikliranje in pa možnost, da bi komunalna podjetja ali občine oz. njihovi javni zavodi, zadolženi za organizacijo prireditev, nudili celoten servis izposoje reči za organizatorje prireditev. Glede ozaveščanja udeležencev na prireditvah so bile med ključnimi rešitvami dvojezična in vizualna navodila na zabojnikih za odpadke, zelena straža in zgodnje komuniciranje z javnostjo, da gre za okolju prijazno prireditev.

Zbrani smo bili enotnega mnenja, da so srečanja z izmenjavo izzivov, skupnega reševanja in dobrih praks nujna, če želimo konkretne premike v smeri manjšega obremenjevanja okolja.

Zapisala: Anita Pokorn Oman, RAS

MEDIJI O NAS:

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.