Z družbo v službo

26. februarja 2024

V okviru projekta Trata 2.1 bomo marca (bolj natančno od 4. 3. – 31. 3.) 4 tedne s kampanjo “Z družbo v službo” dodatno spodbujali sopotništvo v industrijsko cono Trata.

Za pot v službo se dogovori s sodelavcem ali pa si pomagaj z aplikacijo Prevoz.org. Označi, od kod se voziš in za lokacijo prihoda označi Trata (IC) Škofja Loka. Tako najdeš voznika ali pa sopotnike, ki se na Trato vozijo iz tvoje bližine. Stroške si delite in tako prihranite, poleg tega pa se še malo družite. Sami plusi! 🙂

"
Če bi se vsi vsaj en dan v tednu vozili v sopotništvu, bi se promet na cesti zmanjšal za 20 %.
"


V IC Trata se dnevno vozi okoli 3.000 zaposlenih, zelo veliko samih, z osebnim avtomobilom (na zemljevidu prikazana razpršenost anketiranih zaposlenih v IC Trata, vir: IPoP). Strokovnjaki za trajnostno mobilnost pravijo, naj bi tisti, ki živimo do 2 km oddaljeni od delovnega mesta, na delo lahko prihajali peš. Če smo oddaljeni do 5 km, gremo lahko s kolesom (poznamo jih veliko, ki tudi od precej dlje hodijo s kolesom :)). Nad 5 km pa uporabimo električno kolo, avtobus ali vlak.

Kaj pa, če smo iz oddaljenega mesta, povezave javnega potniškega prometa pa nam ne ustrezajo ali zaradi delovnega časa ali zaradi prestopanja ali zaradi drugih razlogov? V tem primeru se, če želimo ravnati trajnostno in pri tem tudi nekaj prihraniti, odločimo za sopotništvo.

"
»Ne onesnažujemo in zraven privarčujemo.« (Janko)
"

Pri sopotništvu se s sodelavci ali ljudmi iz okolice, ki se vozijo na delo na isto lokacijo, dogovorimo za deljenje prevoza (in hkrati deljenje stroškov). Posamezniki se tega lotijo na različne načine. Ali sproti poračunajo za prevoz, ali poračunajo na koncu meseca. Včasih se 3-4 osebe redno vozijo skupaj in vsak pelje enkrat. Ena možnost, ki je zelo popularna, je tudi objava prevoza na portalu / aplikaciji Prevoz.org, kjer se zbirajo tako ponudniki prevozov, kot tudi tisti, ki prevoz potrebujejo. Dobra praksa je tudi, da če se že vozita dve osebi skupaj, dodatnega sopotnika ali 2 najdeta na aplikaciji.V sklopu kampanje »Z družbo v službo« bodo zaposleni, ki se na delo pripeljejo v sopotništvu v IC Trata*, sodelovali v nagradni igri. Tako vozniki, kot sopotniki.

 

*V kampanji sodelujejo podjetja Knauf Insulation, SIBO G in LTH Castings, ki so partnerji projekta Trata 2.1. Ker si želimo, da bi čimveč podjetij stopilo na pot trajnostne mobilnosti, vabimo k sodelovanju tudi ostala podjetja v IC Trata. Če se želite pridružiti kampanji pišite na Razvojno agencijo Sora, ki vodi komunikacijo za projekt Trata 2.1, na email katarina@ra-sora.si.  Pošljemo vam lahko koncept kampanje, grafike materialov za promocijo in z vami delimo izkušnje iz preteklih kampanj.

 

Želimo vam varčno in zabavno sopotništvo! Z družbo v službo.

Zapisala: Katarina Sladoljev

 

S projektom Trata, industrijska cona za 21. stoletje (Trata 2.1) spodbujamo zaposlene v industrijski coni Trata k spremembi potovalnih navad, povečujemo število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevamo k ublažitvi podnebnih sprememb.

Če želite izvedeti več o spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne oblike mobilnosti, vas vabimo, da nam sledite na spletni strani in Instagram profilu projekta @trata2.1, vabljeni pa tudi, da se prijavite na novice o projektu.

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.norwaygrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORAIPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA SlovenijaCIPRA InternationalKnauf Insulation d. o. o.LTH Castings d. o. o.SIBO G. d. o. o.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.