Zakaj divji petelini nosijo nahrbtnike?

25. septembra 2023

Marca smo v Spodnji Sorici organizirali izobraževanje o divjem petelinu. Spoznali smo značilnosti tega največjega predstavnika gozdnih kur pri nas in njegovo razširjenost na Jelovici.

Divji petelin je ogrožen, saj se njegovo število zmanjšuje. Zato je zavarovan od leta 1993 z Uredbo o zavarovanju redkih in ogroženih vrstah. Zelo je občutljiv na različne motnje v življenjskem prostoru, ki jih predstavljajo gospodarjenje z gozdom, lov, rekreacija in turizem.

Stanje vrste se spremlja z rednimi popisi. Popise se izvaja v času parjenja v zgodnji jutranjih urah – divji petelin se namreč oglasi pred prvim jutranjim oglašanjem ptic. Takrat se značilno oglaša, s čimer označuje svoj teritorij in vabi kokoši. Prostor, kjer se to dogaja, imenujemo rastišče.

Kadar petelin poje, zelo slabo vidi in sliši. Oglašanje divjega petelina pomeni klepanje ali tleskanje, drobljenje ali trljanje, glavni udarec (tok) in brušenje. Vendar se petelin oglaša še drugače. Različni avtorji govorijo o »krehanju«, ki se sliši kot hripav, nelep šum.

Popis poleg zvočnega prepoznavanja vključuje tudi pregled rastišča, kjer se išče sledove divjega petelina – sledi, iztrebke ali peresa.

Drug način spremljanja vrste pa je z uporabo telemetričnega oddajnika. To je daljinski oddajnik, ki ga petelin prenaša s sabo. Oddajnik je na ptico nameščen v obliki nahrbtnika in predstavlja okoli 1% njene lastne teže. Baterija je nastavljena tako, da po preteku delovanja nahrbtnik odpade. V okviru projekta JeloviZA sta bila nameščena dva taka oddajnika. Na ta način lahko najbolje spremljamo gibanje in dejavnosti osebka, s čimer pridobimo tudi dragocene informacije o vrsti sami.

Zapisala: Anamarija Jere, ZRSVN

Foto: Bor Mihelič

Projekt JeloviZA sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.