Zbornik strokovnih prispevkov Vodni viri Škofjeloškega

01. februarja 2024
"
Izšel je zbornik strokovnih prispevkov Vodni viri Škofjeloškega!
"

Voda je naravno bogastvo in ena najvidnejših preoblikovalk pokrajine. Na Škofjeloškem je od najstarejših časov prisotna močna navezanost na vodotoke, ki zaznamujejo tudi kulturno dediščino, spomin in identiteto prebivalcev. 

Zbornik Vodni viri Škofjeloškega je nastal v okviru LEADER/CLLD projekta, ki smo ga izvedli na Razvojni agenciji Sora, skupaj s partnerjema Karata film in Občino Žiri. Z namenom ozaveščanja lokalnega prebivalstva o pomenu varovanja in ohranjanja kakovosti vodnih virov, s tem pa tudi ohranjanja naravne in kulturne dediščine smo v štirih lokalnih skupnostih (občine Škofja Loka, Železniki, Gorenja vas-Poljane, Žiri) izvedli številne aktivnosti.

V zborniku zbrani strokovni prispevki predstavljajo vodo v ljudskem izročilu, vodno oskrbo v rimskem obdobju, spomine Ločanov na življenje ob reki, arhitekturno pomembne mostove, predvsem pa naravno-geografske značilnosti porečja Selške in Poljanske Sora, rečni sistem in stanje rek na Škofjeloškem. Hudourniški značaj vodotokov iz izredni vremenski dogodki pa pogosto botrujejo tudi poplavam.

Prispevki ponujajo pogled v prihodnost, kjer nas čakajo velike spremembe in z njimi povezani izzivi. Ključnega pomena je, da se zavedamo krhkega naravnega ravnovesja in pomembnosti vodnih virov.

Vsebina zbornika:

 

Zbornik si lahko preberete v prilogi.

ZBORNIK STROKOVNIH PRISPEVKOV VODNI VIRI ŠKOFJELOŠKEGA

 

 

 

 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.