Prijavi se na E-novice
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.
Na kuharskih srečanjih predstavnikov javnih zavodov in chefa Uroša Štefelin smo iz lokalnih sestavin pripravljali okusne jedi.
Nekaj idej za uporabo prosene in ajdove kaše ter zelenjave.
Zapečena ajdova kaša z zelenjavo
Sestavine:
120 g ajdove kaše 2 jajci 1 dcl sladke smetane 50 g narezane zelenjave (poljubne) sol, poper, majaron glazirana zelenjava (cvetača, por, korenje) med maslo šalotka, vložena šalotka |
Priprava:
Ajdovo kašo namočimo čez noč. Zjutraj jo skuhamo. Jajci in smetano zmešamo, solimo, popramo. Nasekljano šalotko prepražimo z majaronom in z narezano zelenjavo. Primešamo ajdovo kašo, rahlo ohladimo in dodamo jajca in smetano. Naložimo v ognjevarne posodice, pečemo v pečici 10 minut na 180 stopinj C. Zelenjavo glaziramo na medu in maslu. Dodamo vodo ali zelenjavni fond. Pokuhamo do želene trdote. Serviramo tako, da na pečeno kašo položimo glazirano zelenjavo in vloženo šalotko. |
Krompirjeva zloženka z bučo in s proseno kašo
Sestavine:
100 g prosene kaše 700 g krompirja 400 g buče 200 g pora (beli del) 3 jajca 1 dcl smetane 1 dcl mleka 50 g staranega, naribanega sira sol, poper, muškat, maslo |
Priprava:
Po plasteh zložimo krompir, bučo, por in proseno kašo in na vsako plast namažemo jajčno mešanico. Potresemo s sirom, prekrijemo s folijo. Pečemo 40 minut na 180 °C, odstranimo folijo in pečemo še 15 minut na 200 °C.
|
Čufte z ajdovo kašo
Sestavine:
60 g ajdove kaše 500 g mlete govedine 1 žlica olivnega olja 1 drobna čebula, 2 stroka česna 50 g na koščke narezanega paradižnika 1 jajce domača kisla smetana nekaj vejic svežega peteršilja 1 žlička majarona, sol in mleti poper |
Priprava:
Kašo skuhamo do polovice. Popražimo čebulo z majaronom. Zmešamo ajdo, paradižnik, čebulo, meso, sesekljan česen, jajce, peteršilj, solimo popramo. Naredimo kroglice. Kroglice pečemo na 160 °C 7 minut. Nato prevremo v paradižnikovi omaki. Dodamo žlico domače kisle smetane.
|
Foto: Matjaž Tavčar
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020.Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Razvojna agencija Sora d.o.o.
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.