Zima za kolo ni ovira

24. februarja 2023
"
Ni zime za pingvine in za kolesarje/-ke tudi ne.
"

Na letošnji mednarodni dan zimskega kolesarjenja 10. 2. 2023 smo partnerji projekta Trata, industrijska cona za 21. stoletje, spodbujali svoje zaposlene in širše, da na delo pridejo s kolesom.

Kljub temperaturam krepko pod ničlo, je kar nekaj trpežnih posameznikov na delo prikolesarilo.

Kolesarji iz podjetja SIBO G. d.o.o so bili najbolj zgodni. Ob prihodu na delo jih je pričakal prigrizek za pogum 🙂 .

Pri podjetju  Knauf Insulation d.o.o. je kolesarje, ki so ta dan za prihod na delo izbrali kolo, čakala praktična nagrada za bolj varno hrambo dvokolesnega konjička.

Tudi na občino Škofja Loka se kar nekaj zaposlenih vsak dan pripelje s kolesom, temperaturam navkljub.

 

Med njimi je tudi župan občine Škofja Loka Tine Radinja, ki je k (tudi) zimskemu kolesarjenju spodbujal z videom na družbenih medijih. V videu je omenil glavne pomisleke o izboru tega načina mobilnosti v hladnejših mesecih leta in ponudil nekaj enostavnih rešitev.

Veliko ljudi je namreč prepričanih, da preko zime na kolo sedejo le najbolj zagrizeni kolesarji. Splošno mnenje je, da nas pozimi od kolesa odvrnejo sneg, mrzel veter, dež in druge vremenske nevšečnosti. Vendar pa so različne raziskave pokazale, da bi ljudje tudi pozimi sedli na kolo, če je na voljo mreža varnih kolesarskih poti, ki so celo leto primerno vzdrževane. Rešitev proti mrazu je kakšen sloj oblačila več, proti dežju in umazaniji se zaščitimo s vodoodbojnimi zaščitnimi sloji, obraz dobro zaščitimo z bandano, roke pa z rokavicami.

 

Vsekakor veliko posameznikov na Škofjeloškem kolesari skozi vse leto, tudi brez posebnih akcij, želimo pa si, da se jim sčasoma pridruži več ljudi, ki bodo spoznali prednosti trajnostnega načina prihoda na delo za zdravje, dobro počutje in tudi prihranek denarja.

Če želite zvedeti več o spreminjanju potovalnih navad v bolj trajnostne oblike mobilnosti vas vabimo, da nam sledite na spletni strani projekta www.ra-sora.si/trata21 in na Instagram profilu @trata2.1.

 

Foto: Arhiv Sibo G,  Arhiv Knauf Insulation, Dragica Habjan, Arhiv Občina Škofja Loka, Katarina Sladoljev

Zapisala: Katarina Sladoljev

 

 

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka
Partnerji projekta: Razvojna agencija SORAIPoPCIPRA SlovenijaCIPRA InternationalKnauf Insulation d.o.o.LTH Castings d.o.o.SIBO G. d.o.o

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.norwaygrants.si.

Namen projekta je zaposlene v industrijski coni Trata spodbuditi k spremembi potovalnih navad, povečati število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevati k ublažitvi podnebnih sprememb.

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.