Gostišče Tolc

Gostišče se nahaja v najlepši slovenski vasi Sorici, rojstnem kraju enega največjih slovenskih slikarjev Ivana Groharja. Imajo dobro založeno vinsko klet, prostor s kaminom, glavni gostilniški prostor s šankom in prostor, ki je namenjen izobraževanjem ter sprostitvi ob igri biljarda. Poleti vas postrežejo tudi na terasi ali na dobro skritem vrtu. Kuhajo iz sestavin, ki jih pridelajo na lastni kmetiji ali jih kupijo od lokalnih dobaviteljev.

Odprto: Ponedeljek–četrtek: po dogovoru, Petek: 14:00–22:00,
Sobota: 12:00–22:00, Nedelja: 12:00–21:00
Kapacitete – notranje: 60
Kapacitete – zunanje: 20
Dostopno za invalide: DA
Otroški kotiček: NE
Psi dovoljeni: NE
Catering: DA
Prenočitvene zmogljivosti: Da (30)

Hišna jed

»Ta grenk soršk sar s kuhanmo kramperjam pa hruškova voda«

Sir, ki z okusom opiše domače planine. Je grenak in hkrati sladek, nežen in hkrati robusten ter vas nikoli ne pusti ravnodušnih in vedno kliče po še.

Recept hišne jediPriprava sira:

Za sorški sir uporabljamo izključno seneno ekološko mleko. Segrejemo ga do telesne temperature, solimo, umešamo sirišče, premešamo ter pustimo eno uro, da se mleko sesiri. Razrežemo ga na majhne kocke, premešamo ter pustimo, da se sir usede ter na površini ostane zgolj sirotka. Odcedimo, oblikujemo hlebčke. Hlebčke položimo v posodo ter zalijemo s sirotko, po potrebi jo dosolimo. Sir v sirotki v hladilniku zorimo vsaj 6 tednov.

Kuhane suhe tepke:

Odberemo mehke tepke in jih posušimo v krušni peči. Suhe tepke kuhamo vsaj dve uri, sladkamo z medom in dodamo limono po okusu.

Krompir:

Ekološki krompir dobro operemo, po potrebi ga tudi oščetkamo. Damo ga v lonec, zalijemo z vodo, solimo, zavremo, nato pa znižamo temperaturo in skuhamo v pokritem loncu. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo, potem pa ga za 1-2 minuti pristavimo pri nizki temperaturi, da se odpari.

Še vroč krompir po vrhu prerežemo, da se odpre, in ga rahlo posolimo. Serviramo na primeren krožnik, nanj dodamo sir, popopramo po želji. Čezenj potresemo na drobne kocke sesekljane kuhane tepke. Na koncu pokapamo z bučnim oljem.

Zraven postrežemo hruškovo vodo.

embedgooglemap.net

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.