Postavili smo novo oznako visokih voda v občini Gorenja vas – Poljane

21. marca 2024

Ob svetovnem Dnevu voda, ki ga vsako leto obeležujemo 22. marca, smo organizirali dogodek Postavitev oznake visokih voda v občini Gorenja vas – Poljane.

»Postavitev oznak visokih voda« je del akcije, ki jo Agencija RS za okolje (ARSO) v sodelovanju s Komisijo za hidrogeografijo Zveze geografov Slovenije izvaja od leta 2014. Osnovni cilj akcije je ozaveščanje in izobraževanje najširše javnosti o visokih vodah, kot periodičnem naravnem pojavu.

V luči lanskoletnih avgustovskih poplav, smo se odločili, da ob letošnjem svetovnem dnevu voda, 22. 3. 2024, oznako visokih voda postavimo v občini Gorenja vas – Poljane. Oznako smo postavili na Župnijski cerkvi Svetega Martina v Poljanah nad Škofjo Loko. Oznaka prikazuje najvišji nivo, ki ga je Poljanska Sora dosegla na dan poplav, 4. 8. 2023.

Dogodka se je udeležil župan občine, Milan Čadež, ravnateljica Osnovne šole Poljane, Metka Debeljak, z učitelji geografije in učenci devetih razredov ter župnik gospod Jože Plut.

 Milan Čadež, župan občine Gorenja vas – Poljane je predstavil posledice lanskoletnih avgustovskih poplav v občini, ukrepe ob sanaciji poplav, pomen protipoplavnih ukrepov ter izboljšanja sistema opozarjanja po postavitvi radarja na Pasji ravni. Občina se aktivno vključuje v razvojne projekte, ki zadevajo poplavno varnost.

Metka Debeljak, ravnateljica Osnovne šole Poljane je poudarila pomen izobraženja učencev o vodi in poplav v vseh razredih osnovne šole. Na dogodku so aktivno sodelovali tudi učenci.

Mag. Florjana Ulaga in dr. Peter Frantar iz Agencije RS za okolje sta predstavila akcijo »Postavitev oznak visokih voda« in njen vidik sodelovanja z lokalno skupnostjo. Oznaka predstavlja viden opomnik v prostoru, ki je namenjen informiranju in ozaveščanju o moči vode tako lokalni skupnosti kot drugim obiskovalcem.

V Sloveniji je trenutno nameščenih že 70 oznak visokih voda, lokacije so prikazane na Atlasu okolja – razdelek Vode – razdelek Oznake visokih voda.

Gašper Kleč, v. d. direktorja Razvojne agencije Sora, je poudaril pomen ozaveščanja lokalnega prebivalstva o izrednih vremenskih dogodkih, ki so zaradi podnebnih sprememb vedno bolj pogosti in intenzivni, kar je tudi eden izmed ciljev projekta X-RISK-CC. V sklopu projekta, skupaj z Agencijo RS za okolje, proučujemo hudourniške poplave in suše v lokalnem okolju. Pri tem tesno sodelujemo z občinskimi poveljniki Civilne zaščite in drugimi ključnimi deležniki.

 

Mediji o nas:

PRISPEVEK Radio Sora

PRISPEVEK Gorenjski Glas

Dogodek je organizirala Razvojna agencija Sora, v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za okolje, v sklopu projekta X-RISK-CC – Prilagajanje na izredne vremenske dogodke in z njimi povezana tveganja v spremenjenem podnebju. Več o projektu, si lahko preberete na spletni povezavi: https://www.ra-sora.si/projekt/x-risk-cc-prilagajanje-ekstremnim-vremenskim-dogodkom-in-z-njimi-povezanimi-kaskadnimi-ucinki/  

Projekt X-RISK-CC je sofinanciran s strani EU v okviru programa Interreg Območje Alp.

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.