Tudi župan je menjal gumo

09. junija 2023

V soboto, 3. 6. 2023, je bil dan za potovanje v preteklost na Historialu Škofja Loka in hkrati dan za kolesarjenje, saj smo »praznovali« svetovni dan kolesarjenja. S tem smo zaključili štiri tedne trajajočo kampanjo Kolesarimo na delo, ki smo jo v sklopu vse slovenske akcije Polni zagona spodbujanja kolesarjenja izvajali partnerji projekta Trata 2.1. Hkrati pa smo se na Razvojni agenciji Sora v sodelovanju z občino Škofja Loka lotili spodbujanja kolesarjenja v sklopu projekta Kolesarska povezava Škofja Loka–Virmaše.

Jutranji dež je očistil ceste in kmalu po 10. uri zjutraj, ko smo odprli stojnico za spodbujanje kolesarjenja na parkirišču Štemarje, sta mamica in sinček prikolesarila do nas, serviserjema oddala kolesi, pri nas pa izpolnila kupon za nagradno igro.

Eden za drugim so se kolesarke in kolesarji, stari in mladi, otroci in starši, ustavili pri nas. Malce smo se pogovorili o sistemu izposoje koles eKOLOka in tudi o tem, zakaj kolesarijo. Serviserja Klemen in Srđan pa sta jim vmes pregledala kolo in naredila manjši servis. Tisti pogumni so se s Srđanom pomerili v menjavi gume na kolesu – komur je uspelo premagati izkušenega serviserja, je pri Kseniji iz Mobiln.si zavrtel kolo sreče – nekateri so si priigrali letno ali mesečno naročnino za izposojo koles iz sistema gorenjska.bike.

Stojnico je obiskal župan občine Škofja Loka Tine Radinja, ki je zavihal rokave in pokazal, da ima z menjavo gum na kolesu kar nekaj izkušenj.

Do nas so prikolesarili tudi »Kolesarji za Ukrajino«. V organizaciji veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji, njegove ekselence, dr. Krzysztofa Olendzkija, Občine Škofja Loka in predsednika združenja upokojencev Škofja Loka Mihe Ješeta je skupina predstavnikov različnih ambasad v Sloveniji s kolesarjenjem obeležila svetovni dan kolesarjenja, hkrati pa so zbirali sredstva za nakup šolskega avtobusa za mesto Kamianets’-podil’s’kyi v Ukrajini. Nekaj od njih si je izposodilo tudi kolo iz sistema izposoje eKOLOka.

Župan Tine Radinja jim je zaželel dobrodošlico, jim čestital za dober namen kolesarjenja, jih povabil k ogledu Historiala in ponovnem obisku Škofje Loke.

Ob koncu našega dogodka je bil čas, da med vsemi, ki so do nas prikolesarili, izžrebamo prejemnike praktičnih kolesarskih nagrad projekta Trata 2.1, s katerim spodbujamo spremembo potovalnih navad in izbiro trajnostnih načinov mobilnosti pri prihodu na delo.

Glavno nagrado – Scott čelado je prejel Andrej, ki je prikolesaril iz Kranja s kolesom is sistema izposoje gorenjska.bike (Ali ste vedeli, da si kolo lahko izposodite v Kranju in ga vrnete v Škofji Loki in obratno?).

Drugo nagrado – set luči za kolo Extend je prejela Katja, ki je s prijateljico prikolesarila iz Ljubljane pogledat Historial in na tortico k Homanu.

Tretjo nagrado – izoliran kolesarski bidon Zefal pa je prejela škofjeločanka Špela, ki je prikolesarila iz Groharjevega naselja.

Vsem prejemnikom nagrad čestitamo in upamo, da jih bodo dobro uporabljali.

 

Ostane samo še, da vas povabimo, da se nam na prihodnjem dogodku spodbujanja kolesarjenja pridružite tudi vi s kolesom, poskrbite za svoje zdravje in dobro počutje, mi pa bomo poskrbeli za boljše stanje vašega kolesa.

 

Promocijo kolesarjenja ob svetovnem dnevu kolesarjenja smo izvedli v sklopu dogodka Historial Škofja Loka, projekta Trata 2.1 in projekta Kolesarska povezava Škofja Loka–Virmaše.

S projektom Trata, industrijska cona za 21. stoletje (Trata 2.1) spodbujamo zaposlene v industrijski coni Trata k spremembi potovalnih navad, povečujemo število prihodov na delo na trajnostni način in s tem prispevamo k ublažitvi podnebnih sprememb. Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio evra. Več na www.eeagrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORA, IPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA Slovenija, CIPRA International, Knauf Insulation d.o.o., LTH Castings d.o.o., SIBO G. d.o.o.

Projekt Kolesarska povezava Škofja Loka–Virmaše sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz strukturnega sklada. Naložbo delno financira Občina Škofja Loka.

 

 

Foto: Ženja Brezovar, Katarina Sladoljev

Zapisala: Katarina Sladoljev

 

Deli na socialna omrežja

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.