Spodbujanje pridelave in porabe senenega mleka in izdelkov iz senenega mleka ter jagodičevja, sadja in sadnih izdelkov prek vzorčnih izkustvenih kmetij je pristop, ki smo ga v okviru projekta sodelovanja Odprta vrata kmetij izvajali na Gorenjskem, Idrijsko-Cerkljanskem in v Osrednjeslovenski regiji.
V želji večanja dodane vrednosti posameznim kmetijskim proizvodom smo v sklopu projekta oblikovali dve ključni skupini izdelkov: seneno mleko in izdelki iz senenega mleka ter jagodičevje, sadje in sadni izdelki.
Projekt celovito zajema dva vidika večanja dodane vrednosti kmetijam: dvig kakovosti in s tem dodane vrednosti obstoječe proizvodnje ter uvajanje novih dejavnosti z večjo dodano vrednostjo. Z vstopom novih proizvodov na trg, kot so seneno mleko in izdelki iz senenega mleka, ki predstavljajo za slovenski trg noviteto, je izrednega pomena tudi vzgoja potrošnika in ozaveščanje, ki se odvija skozi konkretno izkušnjo na kmetijah.
S povezovanjem LAS območij sta se ustvarila bazen znanja in bazen ponudbe ter s tem možnosti povezovanja znotraj posamezne skupine izdelkov tako na področju spodbujanja pridelave oz. predelave kot tudi trženja.
Kmetije, ki so primer dobre prakse pridelave oziroma predelave na področju senenega mleka, sadja in jagodičevja so na svojih kmetijah razvile programe izkustvenega učenja, ki so namenjeni ozaveščanju širše javnosti, in programe mentorstva, ki so namenjeni praktičnemu izobraževanju tistih, ki se želijo s konkretno dejavnostjo tudi ukvarjati.
Na Škofjeloškem sta svoja vrata odprli Ekološka kmetija Pr’ Demšari iz Martinj Vrha in Drevesnica Zakotnik iz Dorfarjev. Posebnost Ekološke kmetije Pr’ Demšari predstavljajo njene inovativne tehnološke rešitve, ki se uporabljajo pri sušenju sena za pridelavo senenega mleka. V okviru programov na Ekološki kmetiji Pr’ Demšari se predstavijo sodobne tehnologije sušenja sena, sodobni sistemi prevetrovanja, uporaba termo- in videokamer, sodobni EC ventilatorji, daljinsko krmiljenje, avtomatika krmljenja. Udeleženci programov so vključeni v posamezne preizkuse, kjer preverijo svoj občutek za različne vlažnosti krme, pretoke zraka, temperature.
Velik potencial, ki izvira iz naravnih danosti lokalnega okolja, tradicije in znanja, je tudi pridelava in predelava sadja, predvsem pa jagodičevja. V sadovnjaku Drevesnice Zakotnik je pester izbor sort, od starih, avtohtonih do novejših, odpornejših sort jabolk, ter v nasadih jagodičevja pester izbor žlahtnih sort jagod. V Drevesnici Zakotnik so programi namenjeni vzpostavitvi sadovnjakov in nasadov jagodičevja. Programi vzpostavitve sadovnjakov vključujejo ogled intenzivnega in ekstenzivnega sadovnjaka, predstavitev avtohtonih in odpornejših sort, predstavitev sajenja, oskrbe po sajenju, določitev optimalnega roka obiranja jabolk, kako narediti škrobni test, izmeriti sladkor v plodu in trdoto. Programi jagodičevja pa vključujejo ogled nasada jagod, seznanitev s predposevki, kolobarjem, pripravo zemljišča in grebenov, sajenjem jagod, vlogo tunelov pri gojenju jagod, namakanjem, najpogostejšimi boleznimi in škodljivci.
Razviti programi so odlična priložnost za pridobitev znanja in izkušenj s področja sadovnjakov, jagodičevja, sušenja sena, pridelave senenega mleka ter senenih in sadnih izdelkov.
Večja vključenost oseb z motnjami v duševnem razvoju v lokalno okolje skozi ureditev in delo na grajskem vrtu Loškega gradu.
Sofinanciranje projekta s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020.
Vrednost celotnega projekta: 284.154,85 EUR
Vrednost projekta LAS loškega pogorja: 94.134,52 EUR
Sofinanciranje iz sredstev CLLD za LAS loškega pogorja: 73.389,57 EUR
Jerneja Klemenčič Lotrič
jerneja.lotric@ra-sora.si,
04 50 60 222
V okviru LAS loškega pogorja so v projektu sodelovali Razvojna agencija Sora d.o.o., Ekološka kmetija Pr’ Demšari in Drevesnica Zakotnik.
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.