Prijavi se na E-novice
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.
S projektom se usmerjamo tako na pridelovalce in predelovalce žit, želimo namreč predstaviti njihovo ponudbo na bolje obiskanih dogodkih na Loškem in okrepiti njihovo medsebojno sodelovanje in povezovanje (ogled primerov dobrih praks).
Nagovarjamo pa tudi potrošnike, ker ima zdrava, lokalna hrana ob vprašljivi kakovosti v trgovskih centrih, vedno večji pomen. Izvedli bomo predavanja za starše, učitelje in otroke po šolah, se osredotočili predvsem na žita in njihovo praktično uporabo v uravnoteženi prehrani, otroke pa pri urah gospodinjstva za žita in druge mlevske izdelke navdušili s pripravo okusnih, enostavnih jedi.
Pomemben del aktivnosti bomo namenili tudi izvedbi kulinaričnih delavnic, kjer bo kuharski mojster pripravil atraktiven meni z vključitvijo najrazličnejših mlevskih izdelkov. Sklop delavnic bo namenjen lokalnemu prebivalstvu, gospodinjam, drugi sklop pa gostincem, turističnim kmetijam, a z bolj zahtevnimi meniji oz. tehnikami priprave jedi.
Za večje zavedanje o pomenu žit, njihovi hranilni vrednosti in ugodnimi učinki na zdravje bomo tekom projekta zbrali tudi recepte jedi z žiti in jih objavili na karticah in v knjigi ˝žitnih˝ receptov. Z vključenimi zgodbami domačinov (običaji in navade, vezane na jedi) pa tako opozorili tudi na kulinarično dediščino našega območja.
V projektne aktivnosti vključujemo tako lokalne pri/predelovalce žit, tudi tiste, ki v osnovni živinoreji ne vidijo več možnosti za nadaljevanje kmetovanja, pa jim pridelava žit in drugih poljščin predstavlja možnost nadgradnje ali povsem nove tržne priložnosti. Ključni pri tem razvoju pa so seveda potrošniki, ki s preizkušanjem novih receptov z žiti pričakujejo to ponudbo.
Želimo:
– spodbuditi uživanje lokalno pridelane hrane ter z uporabo različnih vrst žit obogatiti in popestriti našo prehrano,
– predstaviti otrokom različne vrste žit, jim predstaviti poklic kmeta in jih z recepti spodbuditi, da preizkusijo nove jedi,
– ozavestiti ljudi za spoznavanje manj poznanih žit in žit, ki so na voljo na Škofjeloškem, jih ozavestiti o njihovi prehranski vrednosti ter spodbuditi k povečanju njihove uporabe tako v domačem gospodinjstvu s preprostimi recepti za vsako gospodinjo, kot tudi za bolj zahtevne goste v gostilnah,
– zbrati zanimive žitne recepte, spoznati prehransko kulturno dediščino našega lokalnega okolja in prispevati k njenemu ohranjanju,
– spodbuditi pridelovalce/predelovalce žit za širši kolobar ter razvoj novih produktov iz žit ter njihovemu medsebojnemu povezovanju,
– prispevati k boljši kakovosti življenja, dela in bivanja na podeželju, tako ponudnikov žit in drugih mlevskih izdelkov kot tudi potrošnikov le-teh.
Sodelujoči partnerji:
S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora
S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.