PROJEKT: od 01. 09. 2019 do 30. 09. 2021

Lesni feniks

Odslužen les predstavlja grožnjo okolju, saj je lahko kontaminiran zaradi uporabe premazov ali impregnacijskih sredstev, ki obremenjujejo okolje. Po drugi strani v industrijskih obratih nastajajo precejšnje količine lesnih ostankov, ki so ne samo okoljsko neoporečni, ampak je v njih les visoke kakovosti. Leseni ostanki in odslužen les predstavljajo surovino, ki v veliki večini primerov konča na odlagališčih ali v domačih in industrijskih pečeh.

Glavni namen projekta Lesni feniks je varovanje okolja z zniževanjem količine odpadkov, preprečevanjem nastajanja odpadkov in ponovno uporabo materialov ter dvig osveščenosti lokalnih prebivalcev o načinih, možnostih in pomenu prehoda v krožno gospodarstvo.

Cilja projekta Lesni feniks sta:

  • izvedba pilotnega projekta uporabe lesnih ostankov in odsluženega lesa, iz katerih bodo nastali novi izdelki: urbani leseni elementi, ki bodo služili lokalnim prebivalcem za uporabo. Lesene klopi in igrala bodo dopolnjevali kopališče v občini Žiri.
  • osveščanje lokalnega prebivalstva z izvedbo sklopa različnih aktivnosti.

V projektu bosta poleg okroglih miz, predavanj in filmov za osveščanje javnosti izvedena razširitev učnega procesa na osnovi razvoja izdelkov iz odsluženega lesa ter izdelava in prikaz uporabe odsluženega lesa v urbani infrastrukturi.

Pomembna dodana vrednost projekta je vzpostavljeno sodelovanje med gospodarstvom, izobraževalnimi ustanovami in lokalno skupnostjo.
Pričakujemo, da se bo z izvedbo projekta povečala osveščenost lokalnega prebivalstva, izvedba pilotnega projekta pa bo pripomogla k razvoju učnih programov za izobraževanje lesarjev, krepila sodelovanje med gospodarstvom in izobraževalno ustanovo ter omogočala izkustveno privzemanje koncepta ponovne uporabe lesa.

"
Glavni namen projekta Lesni feniks je ponovna uporaba lesnih ostankov in odsluženega lesa!
"
Glavni namen operacije:

Namen operacije je varovanje okolja z zniževanjem količine odpadkov, preprečevanjem nastajanja odpadkov in ponovno uporabo materialov ter dvig ozaveščenosti lokalnih prebivalcev o načinih, možnostih in pomenu prehoda v krožno gospodarstvo.

Rezultati

Z izvedbo operacije se bo povečala ozaveščenost lokalnega prebivalstva na celotnem območju LAS o pomenu varovanja okolja, možnostih ponovne uporabe surovin in s tem koncepta krožnega gospodarstva. Izvedba pilotnega projekta bo pripomogla k razvoju učnih programov za izobraževanje lesarjev, krepila sodelovanje med gospodarstvom in izobraževalno ustanovo ter omogočala izkustveno privzemanje koncepta ponovne uporabe lesa.

Celostna grafična podoba projekta
Kontaktne osebe in delovni čas:
Sodelujoče organizacije v projektu:
  • Lokatur, z. o. o., so. p., Igor Drakulič
  • M Sora, trgovina in proizvodnja, d. d.
  • Občina Žiri
  • Razvojna agencija Sora
  • Šolski center Škofja Loka

Aktualno na projektu

Spletno predavanje in ogled filma Ne meč’mo hrane stran! 21 oktober Dogodek

Spletno predavanje in ogled filma Ne meč’mo hrane stran!

Razvojna agencija Sora d.o.o. vas v sodelovanju z Društvom Ekologi brez meja in partnerji projekta Lesni Feniks, vabi na spletno predavanje "Ali se teme okolja tičejo vseh nas" in ogled filma Ne meč'mo hrane stran!

Najava – predavanja in delavnice: Obnova lesenega pohištva Novica

Najava – predavanja in delavnice: Obnova lesenega pohištva

V okviru projekta Lesni feniks smo na Razvojni agenciji Sora d. o. o. skupaj z Matijem Hiršenfelder-jem, mojstrom, restavratorjem in rokodelcem, pripravili  predavanja in delavnice na temo obnove lesenega pohištva.

OBNOVA LESENEGA POHIŠTVA – Uvodno predavanje in praktični napotki v Železnikih Dogodek

OBNOVA LESENEGA POHIŠTVA – Uvodno predavanje in praktični napotki v Železnikih

V okviru projekta Lesni feniks smo na Razvojni agenciji Sora d.o.o. skupaj z Matijem Hiršenfelder-jem, mojstrom, restavratorjem in rokodelcem iz Škofje Loke, pripravili  predavanja in delavnice na temo obnove lesenega pohištva.

Partnerji:

Deli projekt na socialna omrežja

Vsi projekti

Aktualne razvojne vsebine

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.