PROJEKT: od 01. 01. 2021 do 31. 12. 2021

Zero Waste Škofjeloško – na poti do družbe brez odpadkov

Razvojna agencija Sora d.o.o. sodeluje skupaj z Občino Škofja Loka, Občino Železniki in javnim podjetjem Komunala Škofja Loka d.o.o. pri vključevanju koncepta »Zero Waste« v občini Škofja Loka in občini Železniki.

Razvojna agencija Sora d. o. o.  sodeluje skupaj z Občino Škofja Loka, Občino Železniki in javnim podjetjem Komunala Škofja Loka d. o. o.  pri vključevanju koncepta »Zero Waste« v občini Škofja Loka in občini Železniki.

Postopek vključevanja koncepta »Zero Waste« na Škofjeloškem koordinira Razvojna agencija Sora d. o .o  v sodelovanju z društvom Ekologi brez meja, ki od 2014 vodijo program »Zero Waste Slovenija« v okviru širše evropske mreže.

V letu 2021 je v načrtu, da se izvede postopek sprejemanja zaveze na poti do vključitve koncepta »Zero Waste« v sodelujoči občini na Škofjeloškem. Postopek vključuje tako tehnično-administrativno izvedbo postopka, pripravo posnetka stanja v sodelujoči občini, kot tudi izvedbo delavnic z različnimi ciljnimi skupinami za pripravo Strategije »Zero Waste« za sodelujočo občino.

"
»Zero Waste« pomeni ohranjanje vseh virov skozi odgovorno proizvodnjo, potrošnjo, ponovno  uporabo in izrabo izdelkov, embalaže in snovi, brez sežiganja in izpustov v zemljo, vodo ali zrak, ki bi lahko ogrozili zdravje ekosistemov ali ljudi.« Zero Waste International Alliance, 2018, Vir: Ekologi brez meja  
"
Glavni namen operacije:

V letu 2021 je v načrtu, da se izvede postopek sprejemanja zaveze na poti do vključitve koncepta »Zero Waste« v sodelujoči občini na Škofjeloškem. Postopek vključuje tako tehnično-administrativno izvedbo postopka, pripravo posnetka stanja v sodelujoči občini, kot tudi izvedbo delavnic z različnimi ciljnimi skupinami za pripravo Strategije »Zero Waste« za sodelujočo občino.

»Koncept Zero Waste pomeni POT do družbe brez odpadkov, ki vodi preko spremembe KULTURE, vključevanja SKUPNOSTI in spremembe INFRASTRUKTURE« Vir: Ekologi brez meja

V Strategiji »Zero Waste« so vključeni ukrepi, ki jih bo občina izvajala v naslednjih letih z namenom, da se doseže zastavljene cilje. Na osnovi usmeritev društva Ekologov brez meja, je nabor ukrepov v veliki meri odvisen od lokalnih razmer, velikosti ter drugih značilnosti posamezne občine.

Ukrepi so usmerjeni v naslednje merljive cilje:

 • zniževanje količin nastalih odpadkov (ukrepi preprečevanja nastajanja),
 • višanje deležev recikliranih odpadkov,
 • skupaj ti ukrepi vodijo v zniževanje količin mešanih ostankov odpadkov.

V sodelovanju z različnimi ciljnimi skupinami bo sodelujoča občina tudi določila načine informiranja, osveščanja in sodelovanja s prebivalci in podjetji, z namenom skupnega ukrepanja za dosego ciljev Zero Waste zaveze.

 

Na osnovi posnetka stanja in predvidenih ukrepov, sodelujoča občina pripravi Zero Waste zavezo.

 

 

Finančna podpora operacije:

Projekt je finančno podprt s strani Občine Škofja Loka in Občine Železniki.

Uradna projektna dokumentacija:

Zero Waste Strategija občin Škofja Loka in Železniki za javno obravnavo

Rezultati operacije na letni ravni:

V letu 2021 je v načrtu, da se izvede postopek sprejemanja zaveze na poti do vključitve koncepta »Zero waste« v sodelujoči občini na Škofjeloškem.

Kontaktne osebe in delovni čas:

Gašper Kleč, Razvojna agencija Sora d. o. o., gasper.klec@ra-sora.si

Darja Barič, Razvojna agencija Sora d. o. o., darja.baric@ra-sora.si , tel.: 04-50 60 224, 040-769 518

Delovni čas:

 • ponedeljek, torek, četrtek: 7.–15. ure,
 • sreda: 7.–17. ure,
 • petek: 7.–13. ure.
Sodelujoče organizacije v projektu:
 • Razvojna agencija Sora d. o. o.,
 • Občina Škofja Loka,
 • Občina Železniki,
 • Javno podjetje Komunala Škofja Loka d. o. o.,
 • Društvo Ekologi brez meja.

Aktualno na projektu

Partnerji:

Deli projekt na socialna omrežja

Vsi projekti

Aktualne razvojne vsebine

Bližnjice do pomembnih vsebin

Prijavi se na E-novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o novih razvojnih vsebinah na Razvojni agenciji Sora

S posredovanjem svojega e-naslova se strinjam z uporabo mojih podatkov za namene obveščanja.